Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ планират ядрена експанзия с малки модулни реактори, проблемът – те все още не съществуват

САЩ планират да започнат експанзия в ядрената индустрия и да изместят лидерите на пазара – Русия и Китай – с помощта на малки модулни реактори. Tова може да бъде трудно, тъй като такива малки ядрени модулни реактори все още не съществуват.

„Един от най-големите проблеми за малките ядрени модулни реактори е, че те не съществуват“, каза Алисън Макфарлън от Университета на Британска Колумбия и бивш председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, цитиранa от Financial Times.

Според нея всички малки модулни реактори са все още на хартия или в компютърно моделиране.

„Ще са необходими милиарди долари, за да се премине към демо модели и след това към пълномащабен модел, когато сте готови за комерсиализация“, каза Алисън Макфарлън.

Бившият ръководител на Комисията за ядрено регулиране на САЩ направи коментара си за ситуацията във Великобритания, където властите планират да увеличат капацитета за производство на ядрена енергия с 24 GW до 2050 г., за да преминат към икономика с нулеви емисии. В същото време някои от старите атомни електроцентрали ще трябва да бъдат затворени и те ще оставят „празнина“ от още 16 GW.

По-голямата част от капацитета се планира да бъде покрита от малки модулни реактори. Държавната компания Great British Nuclear провежда конкурс и е готова да инвестира до £20 милиарда в проекти. Ръководителят на компанията Саймън Боуен изчислява, че ще са необходими 10 до 50 малки модулни реактора с капацитет от 300-500 MW.

Съединените щати планират да спрат ядрената експанзия на Русия и Китай по света, които държат лидерството в тази сфера, като насърчават проекти с малки модулни ядрени реактори. Източноевропейските страни, включително Полша и Румъния, вече обявиха готовността си да построят американски малки модулни реактори.

В същото време в света има само един малък модулен реактор. Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ работи в Арктика. В САЩ се работи по демонстрационни проекти. NuScale Power Corp трябваше да стартира първия проект в Юта, но през ноември миналата година прекрати проекта, съобщи Ройтерс. Съвместно предприятие между General Electric и Hitachi планира да построи първия малък модулен реактор BWRX-300 в Канада до края на 2028 година. Westinghouse от своя страна очаква да пусне своя малък модулен вариант на AP1000, AP300, през 2033 година.

„В ядрената енергетика, както във всеки развит сектор на икономиката, не може да има чудодейно решение, което да има само предимства и да е лишено от недостатъци. Малките модулни реактори не са изключение“, според Александър Уваров, директор на Atom Info Center. Той отбеляза, че предишното „чудо“, за което се твърди, че е предназначено да изведе мирния атом до ново ниво на ефективност и безопасност, е проектът за реактор AP-1000 на „Уестингхаус“.

„Преди около 20 години американците очакваха да построят сто  AP-1000 реактора. Реалният резултат е четири“, отбеляза експертът. Още два блока с такива реактори ще бъдат построени в България, след като парламентът ратифицира споразумение със САЩ за проекта на „Уестингхаус“.

Миналата година завърши изключително неуспешно за американските малки модулни реактори. NuScale Power Corp., която първа получи одобрение от американския регулатор за малък модулен ядрен реактор, обяви спирането на пилотния проект. Корпорацията го направи за Юта Associated Municipal Power Systems. Планираше се до 2029 г. да бъдат построени и пуснати в експлоатация шест реактора с мощност 77 MW всеки.

Bloomberg обясни, че цената на проекта се е увеличила с 53%. Още през януари Utah Associated Municipal Power Systems отчете нарастващи разходи за електроенергия по време на тестовете за конкурентоспособност. Ако през 2021 г. тя се оценяваше на 58 долара за МВт, сега се оценява на 89 долара.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Хм, преди години, когато трябваше да се спрат руските реактори в Козлодуй, злите езици обясняваха, че Toshiba имали такива реактори – всеки един можел да захранва с електрически ток около 50000 домакинства.

    Сега се оказва, че такива реактори имали само пак руснаците 🙂

  2. От къде високо обогатен Уран – 22% за тези малки мощности? Само Русия има технология от девето плюс – поколение за това производство. Сега Русия продава на САЩ такъв високо обогатен Уран за ядрените подводници и самолетоносачите им.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.