Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ поискаха от Турция достъп до руската система за противовъздушна отбрана С-400

САЩ се обърнаха към Турция с надеждата, че страната ще предостави на Вашингтон достъп до руските системи за противовъздушна отбрана С-400 или ще ги предаде на Украйна, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в неделя. Анкара отхвърли искането с мотива, че това ще подкопае нейния суверенитет и независимост, добави той.

В интервю за вестник Habertürk Чавушоглу разказа как САЩ са „направили предложения, които пряко засягат нашия суверенитет, като например да им дадем контрол над С-400 и да го дадат някъде другаде“.

Министърът поясни, че Вашингтон е предложил да се предоставят системите за противовъздушна отбрана на Украйна, но Анкара е казала „не“.

Турция получи първата партида С-400 от Русия през 2019 година.

Коментирайки перспективите за връщане на Анкара към програмата за изтребители F-35 на Вашингтон, Чавушоглу заяви, че страната му вече не се интересува, защото сега работи върху собствен военен самолет.

Миналия март няколко западни медии съобщиха, че САЩ са предложили на Турция „връщане към програмата F-35“ в замяна на „отказ от системата С-400 и изпращането й в Киев“.

„Те са наша собственост, обслужваща нашата отбрана, така че всичко свърши“, коментрира тогава турският президент.

Междувременно говорителят на Ердоган Фахреттин Алтун посочи, че „това, което Западът трябва да направи, е да достави изтребителите F-35 и батареите „Пейтриът“ на Турция без предварителни условия“.

Още през 2020 г. Вашингтон наложи санкции на турската отбранителна промишленост и изхвърли страната от програмата си за изтребители F-35 заради решението на Анкара да закупи руската военна техника.

САЩ отказаха да доставят вече поръчаните самолети на Турция, твърдейки, че закупуването на руската система от Анкара „ще застраши сигурността на американските военни технологии“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.