Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ поръчват на България да ремонтира бойни хеликоптери за Украйна

България ремонтира бойни хеликоптери за Украйна по поръчка на САЩ, показват данни от издадените разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната.

Департаментът по отбрана на САЩ е записан като краен получател на летателно средство, чийто износ правителството на Кирил Петков е разрешил на 27 юни миналата година. Износът се е забавил и е реализиран на 28 октоври, а летателното средство е трябвало да се достави до американската армия в база Кампия Турзия, Румъния, става ясно от справка на министерството на икономиката. Тя е изготвена в отговор на депутатски въпрос какви разрешителни за износ на оръжия за САЩ е издавала България, както и кой е получил тези разрешителни.

В справката липсва информация за фирмите, участващи в сделките с оръжие с краен получател армията на САЩ. Единствената информация, която е предоставена на парламента, е категорията на оръжията и крайният получател – САЩ, като дестинациите са или Ирак, или Румъния.

САЩ поръчват на България да ремонтира бойни хеликоптери за Украйна

САЩ поръчват на България да ремонтира бойни хеликоптери за Украйна

Отговор на министъра на икономиката Никола Стоянов за издадените разрешения за внос и трансфер на оръжие за САЩ за периода 24.02.-27.06.2022 г.

Летателното средство е военен хеликоптер Ми-17, който България е ремонтирала по поръчка на САЩ, съобщи „24 часа“. Два български военни заводa могат да ремонтират такива хеликоптери – „Авионамс“ и ТЕРЕМ-Летец. През юли миналата година Русия прекрати лицензите на двата завода за ремонт на руски хеликоптери заради участието на България в доставките на оръжие за Украйна.

САЩ имат руски хеликоптери Ми-17. През април м.г. Пентагонът изпрати 11 хеликоптерa Ми-17 на Украйна. Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация излезе с изявление срещу „незаконния трансфер на оръжия и военна техника руско (съветско) производство, включително хеликоптери, доставени от „Рособоронекспорт“ на САЩ“. Доставката е станала в рамките на договор с Пентагона, сключен през 2011 г.

САЩ изпратиха на Украйна още 5 хеликоптера Ми-17, блокирани поради американските санкции срещу Афганистан. Предаването на „афганистанските“ хеликоптери на Киев е в нарушение на международното право и разпоредбите на руско-американските договорености, протестира Русия. Всяка страна-получател, която иска да извърши трансфер или реекспорт, трябва да получи разрешение от страната-износител, в случая с руските Ми-17 за Украйна това е Русия, която е изнесла хеликоптерите за САЩ и Афганистан. Няма информация какъв е произходът на хеликоптера Ми-17, ремонтиран за Украйна.

Кампия Турзия в Румъния, където е бил изпратен след ремонта му в България, се ползва от ВВС на САЩ като база за американските дронове MQ-9 Reaper. Този тип дронове извършват предимно разузнавателни операции. Американските военни са построили отделен хангар на стойност 950 милиона долара в румънската 71-ва военновъздушна база в Кампия Турзи, съобщи през 2018 г. Defense News. Според изданието дроновете изпълняват мисии в Източна Европа и Черноморието. Според анализатори дроновете не се използват в Украйна, тъй като са лесна мишена за руските ракети, а разполагането им в Румъния е било посрещнато с одобрение на България, пише американската медия.

Според справката от министерството на икономиката общата стойност на издадените разрешения за износ и трансфер на продукти на отбраната от България за армията на САЩ от началото на войната в Украйна до края на юли миналата година възлиза на 13,5 милиона евро.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.