Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ поставиха ултиматум на Гърция да въоръжи Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Гърция на 6 януари като част от дипломатическата си обикалка, свързана с палестинско-израелски конфликт. Първият американски дипломат се възползва от възможността да поиска обещание от Атина да отдели повече помощ за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен е поставил на гръцкия премиер унизителен „ултиматум“ по време на визизтата си в Атина, съобщи гръцката медия Olympia.gr.

Съобщава се, че на Кириакос Мицотакис са дадени само няколко дни, за да вземе решение за доставка на нови оръжейни системи за Киев.

Блинкен направи междинна спирка в Гърция по време на дипломатическата си обиколка, свързана с палестинско-израелския конфликт. Но на фона на нарастващата трудност за Киев да получи още помощ от САЩ и Европа американският висш дипломат е прибегнал до „изнудване“, пише гръцката медия.

Гърция, член на НАТО, беше една от първите, които изпратиха военна помощ на Украйна. „Гърция вече даде всичко, взе оръжия от националната си отбрана, особено на островите, за да подкрепи Украйна с отбранителни материали“, подчертават гръцките журналисти.

„Какво точно иска Блинкен да изпратим на (президента на Украйна) Зеленски, който се срива на всички фронтове? Ако Мицотакис се поддаде на изнудването, това ще нанесе невъобразими щети на националните ни интереси“, коментира изданието.

Миналата година гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос се похвали с прехвърлянето на „невероятно количество“ оръжия в Украйна. През август Атина се присъедини към коалиция от държави, обучаващи украински пилоти да летят на изтребители F-16.

През август украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция в Атина с Мицотакис, че страните също са приели съвместна декларация, в която Мицотакис се ангажира Гърция да продължи военната подкрепа за Украйна. Освен това Атина обеща да подкрепи стремежите на Киев да се присъедини към НАТО.

В отговор най-голямата гръцка опозиционна партия, Прогресивен алианс (СИРИЗА), критикува действията на правителството, заявявайки, че те представляват „пряко военно участие“ на Гърция в конфликта в Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.