Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ пратиха на украинците 3D принтери с размерите на камион, за да си отпечатват и правят сами оръжие

Украйна наскоро се сдоби с индустриални 3D принтери от САЩ, с които украинците да произвеждат сами важни резервни части за военно оборудване, съобщи „Гласът на Америка“.

Уилям Лаплант, заместник-министър на отбраната на САЩ за поръчки и поддръжка, обяви тази доставка през август. Той заяви, че украинците са завършили обучение за работа с тези принтери едва миналата седмица.

В речта си пред Центъра за нова американска сигурност Лаплант заяви: „Най-накрая миналия месец им доставихме тези индустриални 3D принтери в Украйна, а миналата седмица обучението им за работа с този принтер беше завършено“.

Служителят спомена и наличието на 3D принтер, голям колкото камион. Този масивен принтер позволява на Украйна да произвежда всички необходими части за различни военни приложения, повишавайки своята самодостатъчност и оперативен капацитет.

Лаплант посочи, че 3D принтерите от украинска страна „променят играта“, тъй като ускоряват възстановяването на повреденото на фронтовата линия оборудване и отключват нови възможности.

Служителят добави, че възможностите на 3D печата са забележителни и се простират отвъд скоростта на производство. Той дава възможност за създаване на части, които биха били предизвикателство или невъзможни за производство с помощта на традиционни методи при нормални условия.

Според американския военен украинските специалисти са взели нещата в свои ръце и са започнали 3D печат на оръжия дори без необходимите разрешения и пакети с технически данни.

Зам.-министърът на отбраната на САЩ отбеляза, че във времена на екзистенциална заплаха за страната, опасенията относно законите за интелектуалната собственост са склонни да останат на заден план.

Освен това той добави, че са положени усилия за коригиране на тази ситуация в сътрудничество с други страни, като се гарантира, че украинците вече притежават всички необходими пакети с технически данни за техните нужди от 3D печат.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.