Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ предупреди ЕС да се готви за още по-високи разходи за Украйна

САЩ подготвят европейските си съюзници за „най-лошите сценарии“ в Украйна: Киев може да се нуждае от допълнителни 2 милиарда долара на месец от своите донори от ЕС, тъй като руските атаки срещу ключова инфраструктура осакатяват икономиката на бившата съветска република, пише Washington Post.

Предупреждението за разходите отразява опасенията, че икономиката на Украйна може да се свие с допълнителни 5-9% през 2023 г., след като понесе удар от 33% тази година, добавя Washington Post. Съществуват и опасения, че ако атаките на Москва се засилят, скокът на бежанците, бягащи от страната, може да срине украинската валута, оставяйки правителството в „сценарий на Страшния съд“, при който не може да плати за внос на стоки от първа необходимост или да изпълни задълженията си по външния дълг.

„Какво правите, когато не можете да отоплявате къщата си, не можете да управлявате магазините, фабриките или заводите си, а икономиката ви не работи?“, коментира Олег Устенко, икономически съветник на президента Владимир Зеленски, пред вестника. „Ще се нуждаем от повече финансова помощ и (руският президент Владимир) Путин прави това, за да разруши единството между съюзниците“.

Европа вече страда от енергийна криза и икономически сътресения на фона на руско-украинския конфликт. Водената от САЩ санкционна кампания за наказване и изолиране на Москва предизвика растяща инфлация и недостиг на енергия. Германия, например, е похарчила близо 500 милиарда долара, за да „поддържа осветлението“ от началото на конфликта през февруари, прекъсвайки вноса на руска енергия, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Правителството на Зеленски се нуждае от най-малко 55 милиарда долара чуждестранна финансова помощ през следващата година, за да посрещне основните разходи, съобщава Washington Post. Допълнителни 2 милиарда долара месечно биха тласнали тази обща сума до 79 милиарда долара. За да поставим това в перспектива, целият държавен бюджет на Украйна е бил по-малко от 48 милиарда долара през 2021 година.

Досега САЩ и Европейският съюз обещаха да изпратят повече от 30 милиарда долара в Украйна през следващата година, без да се брои огромната военна помощ, която те също предоставят. Освен допълнителното правителствено финансиране, което Киев ще търси, съветниците на Зеленски са поискали от западните лидери да финансират директни плащания в брой на украински граждани на цена от 12 милиарда долара.

Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в мозъчния тръст German Marshall Fund във Вашингтон, твърди, че Западът трябва да даде повече пари, за да задържи финансово правителството на Зеленски на повърхността. Той обаче добави: „Не знам дали волята е налице“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.