Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ прехвърлиха в Европа „самолета на Страшния съд“ за управление при ядрена война

Ключовият самолет на ВМС на САЩ в случай на ядрена война кацна в Исландия, съобщи Европейското командване на САЩ (EUCOM), малко след като руският президент Владимир Путин подписа закона за прекратяване на ядрения договор СТАРТ от страна на Москва. Самолетът E-6B Mercury обикновено се нарича „самолет на страшния съд“, защото е предназначен да служи като въздушен команден пункт в случай на пълномащабна ядрена война, бедствие или друг мащабен конфликт. Русия също има такъв самолет, базиран на Ил-86.

Според публикация в акаунта на командването в Twitter, екипажът на E-6B Mercury, назначен в крилото на стратегическото командване на САЩ, се е срещнал с посланика на САЩ в Исландия, както и с други дипломатически и военни лидери. Самолетът провежда операции в зоната на отговорност на EUCOM, според изявлението.

Според Пентагона самолетът позволява на американското командване да комуникира както със стратегически, така и с нестратегически оръжейни системи, което дава възможност за изстрелване на балистични ракети с наземно и подводно базиране, способни да носят ядрени бойни глави.

Новината дойде точно след като Москва изпрати на Вашингтон официална нота за спирането на участието на Русия в договора Нов СТАРТ – последното останало споразумение за намаляване на ядрените оръжия между САЩ и Русия. Договорът трябваше да ограничи ядрените запаси на двете страни и да позволи на всяка от тях да наблюдава противниковия арсенал, за да потвърди спазването му. И Москва, и Вашингтон обаче обвиниха другия, че не се придържа към споразумението за разрешаване на подобни проверки.

Путин обяви временното прекратяване на договора миналата седмица, обвинявайки САЩ, че изискват от Русия да спазва договорите, „докато те правят каквото си искат“. Президентът също така посочи изявленията, направени от западните лидери, че желаят да „нанесат стратегическо поражение“ на Русия, докато открито подпомагат опитите за украински атаки с дронове срещу стратегическите авиационни бази на Русия.

Преди Москва да може да възобнови спазването на договора, Путин заяви, че трябва да има „ясна представа“ за ядрения арсенал на НАТО – включително оръжия, държани от Великобритания и Франция, които според него са добре дошли да се присъединят към пакта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Този самолет ще отиде за скраб скоро, ако рабира се останат някакви отломки от него след като се разбие!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.