Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ прехвърлят в България военно оборудване от Александруполис

В гръцкото пристанище Александруполис пристигна транспортен кораб с американско военно оборудване. Според 902.gr то принадлежи на НАТО и ще бъде транспортирано до България и Румъния, където в близко бъдеще ще се проведат големи военни учения.

Американският транспортен кораб Liberty Pride е доставил военно оборудване в пристанището на Александруполис, Северна Гърция.

По информация  на гръцкия информационен портал 902.gr разтовареното в Александруполис военно оборудване принадлежи на НАТО и ще бъде прехвърлено в България и Румъния, където в близко бъдеще ще се проведат големите военни учения на алианса Atlantic Resolve 23 и Defender Europe. Всичко това, както отбелязва изданието, въвлича Гърция в опасните планове на САЩ в региона.

200-метровият товарен кораб акостира в неделя сутринта и започна да разтоварва военно оборудване. Той пристигна в Александруполис от американското пристанище Чарлстън и ще отплава в средата на следващата седмица. Американският товарен кораб е водещото звено във веригата за снабдяване на войските на НАТО в Югоизточна Европа и се очаква процесът да продължи до края на август. Преди няколко дни в Александруполис пристигнаха повече от 200 офицери и цивилни служители на американската армия, за да транспортират военно оборудване, което Liberty Pride разтоварва, отбелязва порталът.

От своя страна новинарският портал in.gr отбелязва, че през следващите дни в пристанището на Александруполис се очакват огромни транспортни кораби за разтоварване на военно оборудване, което ще бъде транспортирано до Северна Европа, страните от НАТО, до Балтика и най-вече до страните, граничещи с Русия. „Пристанището ще се напълни с бойни хеликоптери, танкове, оръдия, ракети, многоцелеви ракетни установки, всичко, което може да предложи най-модерната военна индустрия“, се казва в доклада.

„Американците вече наричат Александруполис „Суда Север“. [американците имат база Суда на остров Крит] по простата причина, че им е по-лесно да достигнат до която и да е част на Европа (заобикаляйки Дарданелите), като пренасят оръжия през него, тъй като градът разполага с прилична железопътна и пътна мрежа и, разбира се, със свое пристанище. Ротационните бригади пристигат в Гърция с оборудването си за деветмесечен престой в Европа и след това се връщат у дома“, се отбелязва в публикацията на портала.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.