Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ прехвърлят в България военно оборудване от Александруполис

В гръцкото пристанище Александруполис пристигна транспортен кораб с американско военно оборудване. Според 902.gr то принадлежи на НАТО и ще бъде транспортирано до България и Румъния, където в близко бъдеще ще се проведат големи военни учения.

Американският транспортен кораб Liberty Pride е доставил военно оборудване в пристанището на Александруполис, Северна Гърция.

По информация  на гръцкия информационен портал 902.gr разтовареното в Александруполис военно оборудване принадлежи на НАТО и ще бъде прехвърлено в България и Румъния, където в близко бъдеще ще се проведат големите военни учения на алианса Atlantic Resolve 23 и Defender Europe. Всичко това, както отбелязва изданието, въвлича Гърция в опасните планове на САЩ в региона.

200-метровият товарен кораб акостира в неделя сутринта и започна да разтоварва военно оборудване. Той пристигна в Александруполис от американското пристанище Чарлстън и ще отплава в средата на следващата седмица. Американският товарен кораб е водещото звено във веригата за снабдяване на войските на НАТО в Югоизточна Европа и се очаква процесът да продължи до края на август. Преди няколко дни в Александруполис пристигнаха повече от 200 офицери и цивилни служители на американската армия, за да транспортират военно оборудване, което Liberty Pride разтоварва, отбелязва порталът.

От своя страна новинарският портал in.gr отбелязва, че през следващите дни в пристанището на Александруполис се очакват огромни транспортни кораби за разтоварване на военно оборудване, което ще бъде транспортирано до Северна Европа, страните от НАТО, до Балтика и най-вече до страните, граничещи с Русия. „Пристанището ще се напълни с бойни хеликоптери, танкове, оръдия, ракети, многоцелеви ракетни установки, всичко, което може да предложи най-модерната военна индустрия“, се казва в доклада.

„Американците вече наричат Александруполис „Суда Север“. [американците имат база Суда на остров Крит] по простата причина, че им е по-лесно да достигнат до която и да е част на Европа (заобикаляйки Дарданелите), като пренасят оръжия през него, тъй като градът разполага с прилична железопътна и пътна мрежа и, разбира се, със свое пристанище. Ротационните бригади пристигат в Гърция с оборудването си за деветмесечен престой в Европа и след това се връщат у дома“, се отбелязва в публикацията на портала.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.