Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ проведоха субкритичен подземен ядрен опит

Съединените щати проведоха субкритичен подземен тест на ядрения си полигон в Невада. Експериментът, който се е състоял на 14 май на полигона PUSLE, е предоставил данни за поведението на материалите, използвани в ядрените бойни глави, съобщи Националната администрация за ядрена сигурност на министерството на енергетиката на САЩ. Експериментът е първият от серия експерименти, изпълнен в партньорство с Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“. В тестовете участва и Националната лаборатория в Лос Аламос.

Субкритичната експлозия включва детонация на експлозиви около радиоактивен материал, без да се достигне критична маса и да се започне верижна реакция.

Националната администрация за ядрена сигурност твърди, че експериментът не е нарушил Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и Съединените щати остават ангажирани с мораториума върху ядрените опити, който е в сила от 1992 г.

„Планираме да увеличим честотата на тези субкритични експерименти, за да можем да продължим да събираме важни данни за материали за ядрени оръжия, без техническа необходимост от връщане към подземни тестове на ядрени експлозии“, се казва в съобщението на Националната администрация за ядрена сигурност.

Субкритичните ядрени опити не включват ядрена експлозия и не предизвикват верижна реакция на разпадане.

Северна Корея заяви, че последният субкритичен ядрен опит на Съединените щати добавя ново напрежение към международната надпревара в ядреното въоръжаване и обеща да предприеме необходимите мерки за подобряване на нейната позиция на ядрено възпиране, съобщи държавата новинарска агенция KCNA.

„За да се справим със стратегическата нестабилност в региона и останалия свят, причинена от едностранните действия на САЩ, не можем да не преразгледаме мерките, необходими за подобряване на цялостната позиция за ядрено възпиране в обхвата на предоставеното ни суверенно право и възможни варианти“, каза KCNA в понеделник.

Северна Корея е извършила шест подземни ядрени опита и се смята, че е готова за седми, въпреки че южнокорейски служители заявиха, че няма индикации за предстоящо изпитание.

Северна Корея е под санкции на Съвета за сигурност на ООН заради ядрените си опити и разработването на балистични ракети.

Още по темата: Подземна експлозия на ядрен полигон на САЩ

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.