Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ разположиха ракетнa системa Typhon на 360 км от базата на Балтийския флот на Русия

Разполагането от САЩ на ракетна система Typhon с крилати ракети Tomahawk на остров Борнхолм в Балтийско море представлява заплаха за силите и средствата на Балтийския и Северния флот. Това се казва в статия за списанието на Министерството на отбраната на Руската федерация „Военна мисъл“ на заместник-главнокомандващия на руския флот адмирал Владимир Касатонов, цитирана от ТАСС. Остров Борнхолм се намира на 360 км от базата на Балтийския флот на Русия в Балтийск, Калининград.

САЩ разположиха ракетни системи Typhon
Остров Борнхолм е на 360 км от Калининград.

Адмиралът отбелязва, че миналата есен, през октомври, САЩ са разположили на Борнхолм мобилната ракетна система със среден и малък обсег Typhon, която е способна да поразява морски цели в радиус до 400 км. Комплексът използва зенитни управляеми ракети Standard-6 от системата за противовъздушна отбрана Aegis, летящи по квазибалистична траектория.

„Наличието на крилати ракети „Томахоук“ с обсег от 2400 км като част от комплекса Typhon ще създаде заплаха за унищожаването на силите и съоръженията на флота [на Русия] в районите на базиране. Като се има предвид присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, тази заплаха за Балтийския и Северния флот само ще се увеличи, посочва Касатонов.

Пентагонът не е съобщил за прехвърлянето на крилати ракети „Томахоук“ в Борнхолм, но пусковата установка Raytheon Standard SM-6, способна да ги изстреля, е била разположена на острова през септември миналата година, според кратко изявление на ВМС на САЩ. Това е първото им разполагане в Европа.

Руско-американският договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (между 500 и 5500 км) забраняваше на САЩ да разполагат такива ракетни установки в Европа, но американската страна се оттегли от него.

Военноморските сили на САЩ са разположили система Typhon със среден обсег на датския остров Борнхолм в Балтийско море за учение и през май тази година, според снимки, публикувани от ВМС на САЩ. Платформата за морски и надводни удари (оръжие, което предизвика критики не само от Русия, но и от Китай), беше приета на въоръжение в американската армия слeд оттеглянето на САЩ от договора с Русия за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег през февруари 2019 г. Според специализирания военен сайт The Aviationist тя може да достигне обсег от над 1500 км.

Въпреки че публично публикуваният материал на американската армия не дава официално име на системата, наричайки я „контейнерна ракетна система“, пусковата установка MK 70 PDS (Payload Delivery System) може лесно да бъде идентифицирана, което означава, че това е системата за изстрелване на ракети със среден обсег Typhon.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.