Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ разследват нелегални „психологически операции“ на Пентагона в социалните мрежи

Американската армия започва проверка на нелегалните си психологически военни операции заради опасенията, че Пентагона може да е използвал фалшиви профили в социалните мрежи  за манипулиране на чужда публика, съобщи Вашингтон Пост.

Американският помощник-секретар по отбраната Колин Кал е наредил военните командвания да дадат пълен отчет на психологическите си военни дейности в рамките на един месец, според разследване на вестника, в което се цитират множество неназовани служители на администрацията на Пентагона, запознати с въпроса.

„Посланието беше по същество: „Трябва да ми дадте обяснение защо правите това“, съобщава Вашингтон Пост, като цитира служител, описващ заповедта на Кал.

Според вестника заповедта е провокирана заради опасения в Белия дом относно „опита на Департамента по отбраната за манипулация на аудитории в чужбина“ с помощта на социалните медии, и идва след като Twitter и Facebook премахнаха 150 фалшиви профила, за които се смята, че участват в „операции по прикрито влияние“. Информацията беше разкрита от изследователи в Graphika и Интернет обсерваторията в Станфорд, които публикуваха съвместен доклад, в който се описват онлайн мрежи, за които се твърди, че налагат прозападна пропаганда срещу Русия и други политизирани послания.

Макар че проучването не хвърля вината за фалшивите акаунти на нито един конкретен извършител, две длъжностни лица твърдят пред Вашингтон Пост, че US CENTCOM – бойното командване, което наблюдава силите в Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия, е сред тези, чиито дейности ще бъдат обект на контрол и проверка заради тайните „операции по влияние“.

CENTCOM не е коментиралo дали някой от фалшивите акаунти е създаден от неговия персонал или наети изпълнители, но източник на Вашингтон Пост отбелязва, че такова поведение би било „абсолютно нарушение на доктрината и практиките за обучение“.

През 2020 г. служители в Twitter и Facebook са се свързали с американските военни, за да споделят опасенията си относно фалшиви профили, за които се предполага, че са свързани с Пентагона. Според информацията инцидентът е подтикнал Дейвид Агронович, ръководител в отдела на Facebook  „Неутрализиране на глобалната заплахата“, да предупреди американските военни, че щом Фейсбук успява да открие „неавтентично поведение“, „това биха могли да направят и враговете на САЩ“.

Потърсен за коментар от Вашингтон Пост, говорител на Пентагона, бригаден генерал Патрик Райдър от Военновъздушните сили заявява, че военните информационни операции „подкрепят нашите приоритети за национална сигурност“, но трябва да се извършват по законен начин, добавяйки: „Ние сме решени да наложим предпазни мерки“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.