Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са класифицирали атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки като „ядрен тест“

Правителството на САЩ е класифицирало бомбардировките с ядрени оръжия на Хирошима и Нагасаки, при които загинаха стотици хиляди цивилни, като „ядрен тест“. Това разкри американският журналист Норман Соломон, директор на Института за обществена истинност.

„Когато се обърнах към пресслужбата на Министерството на енергетиката на САЩ през 1980 г. за списък на експлозиите за тестване на ядрени бомби, агенцията ми изпрати официална брошура, озаглавена „Обявени ядрени опити на САЩ, юли 1945 г. до декември 1979 г.“, обяснявайки, че тестът на атомната бомба „Тринити“ в Ню Мексико е на върха на списъка, Хирошима е посочена на второ място, а Нагасаки е на трето място“, спомня си Норман Соломон.

35 години след атомните бомбардировки на японските градове през август 1945 г. Министерството на енергетиката – организацията, отговаряща за ядреното въоръжение – ги класифицира като „тестове“.

Класификацията по-късно е променена очевидно в опит да се предотврати потенциален PR проблем. През 1994 г. ново издание на същия документ обяснява, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки „не са „тестове“ в смисъл, че са проведени, за да докажат, че оръжието ще работи както е проектирано… или за усъвършенстване на дизайна на оръжията, за определяне на ефектите на оръжията или за проверка на безопасността на оръжията.“

Според журналиста обаче атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки всъщност са били тестове по повече от един начин. Той припомня следните факти:

Директорът на проекта „Манхатън“ генерал Лесли Гроувс разказва, че първата цел трябва да бъде „с такъв размер, че щетите да бъдат ограничени в нея, за да можем по-категорично да определим силата на бомбата“.

На второ място, физикът от проекта „Манхатън“ Дейвид Х. Фриш си спомня, че американските военни стратези са нетърпеливи „да използват бомбата първо, където нейните ефекти ще бъдат не само политически ефективни, но и технически измерими“.

В началото на август 1945 г. американските военни успяха да тестват както уранова бомба над Хирошима, така и втора плутониева бомба в Нагасаки, след като тестът на бомбата „Тринити“ в пустинята в Ню Мексико използва плутоний като източник на делене на 16 юли 1945 г.

„Хирошима не е военна база“

Ядрената ера започва, когато президентът Хари Труман прави изявление, в което обявява атомната бомбардировка на Хирошима, която той просто характеризира като „важна база на японската армия“. Това е откровена лъжа, коментира американският журналист.

Той цитира журналиста Грег Мичъл, известен изследовател на атомните бомбардировки над Япония, че „Хирошима не е била „военна база“, а град с 350 000 жители“. В него се е помещавал важен военен щаб, но бомбата е хвърлена в сърцето на града, далече от индустриалния му регион.

„Може би 10 000 военни са загинали в бомбата“, отбелязва Мичъл, „но по-голямата част от 125 000-те загинали в Хирошима са жени и деца“. Когато атомна бомба е пусната над Нагасаки три дни по-късно, „тя официално е описана като военноморска база“, но по-малко от 200 от 90 000 загинали са военни“.

Оттогава американското правителство многократно използва такъв език, за да оправдае безотговорните ядрени политики, довели до глобални бедствия, според журналиста.

Вместо да се поучат от грешките си и да решават конфлитите с дипломация, съвременните политици тласкат света към нова катастрофа като „Хирошима“ и „Нагасаки“. Тези ядрени заплахи преместиха стрелките на „ядрения часовник“ на Бюлетина на атомните учени до безпрецедентните 90 секунди преди ядрения апокалиспис.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.