Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са пратили втори шпионски дрон на мисия в Черно море след инцидента с първия

Военното командване на САЩ е изпратило още един безпилотен летателен апарат MQ-9 Reaper – същия модел като този, който се разби в Черно море във вторник – малко след инцидента, съобщиха американските медии. Дронът е бил изпратен с надеждата да проучи мястото на катастрофата и да наблюдава действията на Русия по изваждане на останките, според цитирани американски служители.

Освен това САЩ обмислят нов полет с дронове над Черно море през следващите дни, добавиха служителите, повтаряйки по-ранните изявления, направени от Държавния департамент на САЩ, който обяви, че мисиите с дронове в международното въздушно пространство ще продължат.

В същото време инцидентът накара САЩ да разгледат отблизо маршрутите си с дронове за наблюдение и да извършат обща оценка на операциите си с дронове в района на Черно море, твърдят американски служители, цитирани от Си Ен Ен. Пентагонът, заедно с европейското си командване, възнамерява да анализира и прецени плюсовете и минусите и дали такива мисии за наблюдение оправдават финансовите разходи.

Като част от тази оценка ще бъде направен опит да се прецени разузнавателната стойност на конкретния маршрут и съответно да се оправдае продължаването на полетите за наблюдение в район, където е вероятно да се стигне до по-нататъшна ескалация с Русия.

Въпреки че редица американски служители настояват, че операторите на дрона са изтрили дистанционно цялата чувствителна информация от него, преди да потъне в морето, американските медии съобщиха в сряда, че се твърди, че Русия е открила някои отломки, включително парчета фибростъкло или малки парченца от безпилотния летателен апарат. Информацията беше потвърдена от кримския информационен портал FroPost.

MQ-9 Reaper е голям безпилотен самолет на военновъздушните сили на САЩ, който се управлява дистанционно от екип от двама души, състоящ се от квалификационен пилот и член на екипажа. Самолетът разполага с размах на крилата 66 фута, двигател Honeywell, наземна контролна станция и сателитно оборудване.

Екип от пилоти и сензорни оператори, разположени на земята, контролират дистанционно Reaper, често от значително разстояние. Докато пилотът управлява излитането, траекторията на полета и кацането, сензорните оператори управляват камерите и оборудването за наблюдение.

По време на войните в Ирак и Афганистан Reaper редовно се разполагаше за наблюдение и въздушни удари и може да бъде оборудван с до осем лазерно насочвани ракети, включително ракети Hellfire и други модерни боеприпаси. Със способността да лети над цели в продължение на повече от 27 часа, Reaper може да бъде въоръжен или невъоръжен и тежи 2220 кг., когато е празен.

Представен през 2007 г., Reaper замени по-малките дронове Predator в инвентара на ВВС на САЩ. Цената на всеки Reaper е приблизително 32 милиона долара.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Лети си, но вече в близост до турските брегове и във въздушното пространство на Румъния! Явно янките си взеха поука и не им се ще да изгубят още един дрон. Искам да спомена още веднъж, че разпространения уж запис от атаката на дрина им от руски изстребители си е чиста фалшификация и то много лесно разобличима! Учудвам се, че толкова елементарно искат да ни заблудят. Който не е виждал видеоклипа, нека го види и да обърне внимание на перките на дрона в първата част на клипа, които имат две ленти по периферията. Във втората част перките вече изкривени изведнъж нямат никакви ленти и едната е изкривена, а на другата ъгъла на атайката е 90 градуса! Явно руснаците са вълшебници и само с едно преминаване са пребоядисали перките (пропелерите) на дрона! Другото твърдение за разпръскване на гориво също е смешно, защото изстребителите нямат такава възможност да изхвърлят гориво за разлика от бомбандировачите! Другото, което оборва тази теза е, че след първто прелитане и обливане с гориво на дрона, би трябвало картината да се замъгли от ралятото гоеиво, а тя си продължава да е чиста и ясна! Та толкоз за истинността на видеоклиповете!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.