Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са пратили втори шпионски дрон на мисия в Черно море след инцидента с първия

Военното командване на САЩ е изпратило още един безпилотен летателен апарат MQ-9 Reaper – същия модел като този, който се разби в Черно море във вторник – малко след инцидента, съобщиха американските медии. Дронът е бил изпратен с надеждата да проучи мястото на катастрофата и да наблюдава действията на Русия по изваждане на останките, според цитирани американски служители.

Освен това САЩ обмислят нов полет с дронове над Черно море през следващите дни, добавиха служителите, повтаряйки по-ранните изявления, направени от Държавния департамент на САЩ, който обяви, че мисиите с дронове в международното въздушно пространство ще продължат.

В същото време инцидентът накара САЩ да разгледат отблизо маршрутите си с дронове за наблюдение и да извършат обща оценка на операциите си с дронове в района на Черно море, твърдят американски служители, цитирани от Си Ен Ен. Пентагонът, заедно с европейското си командване, възнамерява да анализира и прецени плюсовете и минусите и дали такива мисии за наблюдение оправдават финансовите разходи.

Като част от тази оценка ще бъде направен опит да се прецени разузнавателната стойност на конкретния маршрут и съответно да се оправдае продължаването на полетите за наблюдение в район, където е вероятно да се стигне до по-нататъшна ескалация с Русия.

Въпреки че редица американски служители настояват, че операторите на дрона са изтрили дистанционно цялата чувствителна информация от него, преди да потъне в морето, американските медии съобщиха в сряда, че се твърди, че Русия е открила някои отломки, включително парчета фибростъкло или малки парченца от безпилотния летателен апарат. Информацията беше потвърдена от кримския информационен портал FroPost.

MQ-9 Reaper е голям безпилотен самолет на военновъздушните сили на САЩ, който се управлява дистанционно от екип от двама души, състоящ се от квалификационен пилот и член на екипажа. Самолетът разполага с размах на крилата 66 фута, двигател Honeywell, наземна контролна станция и сателитно оборудване.

Екип от пилоти и сензорни оператори, разположени на земята, контролират дистанционно Reaper, често от значително разстояние. Докато пилотът управлява излитането, траекторията на полета и кацането, сензорните оператори управляват камерите и оборудването за наблюдение.

По време на войните в Ирак и Афганистан Reaper редовно се разполагаше за наблюдение и въздушни удари и може да бъде оборудван с до осем лазерно насочвани ракети, включително ракети Hellfire и други модерни боеприпаси. Със способността да лети над цели в продължение на повече от 27 часа, Reaper може да бъде въоръжен или невъоръжен и тежи 2220 кг., когато е празен.

Представен през 2007 г., Reaper замени по-малките дронове Predator в инвентара на ВВС на САЩ. Цената на всеки Reaper е приблизително 32 милиона долара.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Лети си, но вече в близост до турските брегове и във въздушното пространство на Румъния! Явно янките си взеха поука и не им се ще да изгубят още един дрон. Искам да спомена още веднъж, че разпространения уж запис от атаката на дрина им от руски изстребители си е чиста фалшификация и то много лесно разобличима! Учудвам се, че толкова елементарно искат да ни заблудят. Който не е виждал видеоклипа, нека го види и да обърне внимание на перките на дрона в първата част на клипа, които имат две ленти по периферията. Във втората част перките вече изкривени изведнъж нямат никакви ленти и едната е изкривена, а на другата ъгъла на атайката е 90 градуса! Явно руснаците са вълшебници и само с едно преминаване са пребоядисали перките (пропелерите) на дрона! Другото твърдение за разпръскване на гориво също е смешно, защото изстребителите нямат такава възможност да изхвърлят гориво за разлика от бомбандировачите! Другото, което оборва тази теза е, че след първто прелитане и обливане с гориво на дрона, би трябвало картината да се замъгли от ралятото гоеиво, а тя си продължава да е чиста и ясна! Та толкоз за истинността на видеоклиповете!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.