Разследвания и новини без цензура

понеделник, 26 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са разположили 150 ядрени бойни глави в Европа

САЩ имат около 150 ядрени бойни глави, разположени във въздушни бази в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция, без това да е официално обявено, съобщи Алиша Сандърс-Закре, координатор по политиката и изследванията на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) на среща с акредитирани журналисти в ООН, цитирана от EADaily.

ICAN е международна неправителствена организация, създадена през 2007 г. Нейната цел е да насърчава одобрението и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията спечели Нобелова награда за мир през 2017 г.

Според Международната кампания за премахване на ядрените оръжия фактът, че Вашингтон е поставил тези недекларирани бойни глави в Европа, е изключително тревожен.

„Въпреки че няма публично потвърждение или отричане на разполагането на ядрени оръжия на САЩ в Европа, ние знаем, че са разположени в пет страни в Европа: Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция. Независими експерти изчисляват, че около 150 бойни глави са инсталирани във въздушните бази на САЩ в тези страни“, каза тя.

Сандърс-Закре добави, че организацията е изключително обезпокоена от разполагането на ядрени оръжия в която и да е страна в Европа.

Историята вече показа при Кубинската ракетна криза от 1962 г., че разполагането на ядрени оръжия е потенциална отправна точка, която може да увеличи риска от ядрена война, подчерта тя.

През октовмври миналата година белгийският вестник „Политико“ съобщи, че Пентагонът е ускорил планираната замяна на всички ядрени бойни глави, разположени в Европа, с модернизирания модел B61-12, който е по-точен и маневрен. Ако информацията на „Политико“ е вярна, през декември миналата година САЩ са разположили ядрени бомби Б61-12 в свои бази в Европа, обновявайки ядрения си аресанал на континента.

Боинг проектира новия комплект с насочване на бомбата, придавайки й допълнителна маневреност и по-голяма прецизност. Б61-12  има различни мощности – от 0,3kt до 50kt. Тези бомби могат да бъдат детонирани под повърхността на Земята, увеличавайки своята разрушителност срещу подземни цели до еквивалента на оръжие с избухване на повърхността с мощност от 1250 килотона – еквивалентът на 83 бомби за Хирошима.

Според последния доклад на ICAN деветте ядрени държави в света са харчили повече от 157 000 долара на минута за ядрени оръжия през миналата година, обогатявайки частни компании с риск да застрашат човечеството.

Общо ядрените държави са похарчили 82,9 милиарда долара за своите арсенали през 2022 г., според изследването. Съединените щати са изхарчили най-много – 43,7 милиарда долара, повече от всички други ядрени държави взети заедно. Втори по разход са Китай  – 11,7 милиарда долара, трети са Русия – 9,6 милиарда долара.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.