Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са се изтеглили от Афганистан, за да въоръжат Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че много критикуваното изтегляне от Афганистан, което той нарече „най-дългата война на Америка“, е помогнало на Вашингтон да пренасочи ресурси към Украйна само месеци по-късно.

Блинкен нарисува розова картина на дипломатическите постижения на Вашингтон на пресконференция на Държавния департамент в края на годината. Коментарът на Блинкен как изтеглянето от Афганистан през август 2021 г. е помогнало за въоръжаването на Украйна дойде в отговор на репортер, който се противопостави на твърдението на държавния секретар за силни връзки с американските „съюзници и партньори“.

Консултациите бяха „поддържани, те бяха интензивни и ние силно взехме под внимание всичко, което чухме от съюзници и партньори преди решенията, които президентът Байдън взе“, настоя Бликен.

Въпреки че репортерът попита за уроците от това оттегляне в „отношенията с Русия и Китай“, Блинкен продължи да твърди, че „ако все още бяхме в Афганистан, мисля, че щеше да направи много по-сложна подкрепата, която успяхме да дадем и която други успяха да дадат на Украйна“ срещу Русия.

Последният американски войник отпътува от летището в Кабул на 31 август 2021 година. Подкрепяното от САЩ афганистанско правителство се оттегли от власт две седмици по-рано, оставяйки талибаните да контролират страната.

Докато цената на 20-годишния конфликт се оценява на над 2 трилиона долара, САЩ са похарчили почти 73 милиарда долара през 2021 г. за обучение, оборудване, поддръжка и снабдяване на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF), повечето от които от бюджета на Пентагона. По-голямата част от оръжията и оборудването на ANDSF се оказаха в ръцете на талибаните.

За сравнение, руското министерство на отбраната изчисли по-рано тази седмица, че общата западна помощ за Украйна тази година възлиза на над 97 милиарда долара. Само Пентагона обяви, че е похарчил най-малко 20 милиарда долара за пряка „помощ за сигурност“ на Украйна от февруари 2022 г. насам. Други правителствени ведомства на САЩ, членове на НАТО и ЕС са изпратили останалата помощ.

Украинският президент Владимир Зеленски посети Вашингтон в сряда, като получи обещание от Байдън да финансира Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“ и пакет от оръжия и боеприпаси на стойност 1,85 милиарда долара, включително ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Зеленски се обърна и към специално съвместно заседание на Конгреса с молба да одобри още 45 милиарда долара помощ за 2023 година.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.