Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са се изтеглили от Афганистан, за да въоръжат Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че много критикуваното изтегляне от Афганистан, което той нарече „най-дългата война на Америка“, е помогнало на Вашингтон да пренасочи ресурси към Украйна само месеци по-късно.

Блинкен нарисува розова картина на дипломатическите постижения на Вашингтон на пресконференция на Държавния департамент в края на годината. Коментарът на Блинкен как изтеглянето от Афганистан през август 2021 г. е помогнало за въоръжаването на Украйна дойде в отговор на репортер, който се противопостави на твърдението на държавния секретар за силни връзки с американските „съюзници и партньори“.

Консултациите бяха „поддържани, те бяха интензивни и ние силно взехме под внимание всичко, което чухме от съюзници и партньори преди решенията, които президентът Байдън взе“, настоя Бликен.

Въпреки че репортерът попита за уроците от това оттегляне в „отношенията с Русия и Китай“, Блинкен продължи да твърди, че „ако все още бяхме в Афганистан, мисля, че щеше да направи много по-сложна подкрепата, която успяхме да дадем и която други успяха да дадат на Украйна“ срещу Русия.

Последният американски войник отпътува от летището в Кабул на 31 август 2021 година. Подкрепяното от САЩ афганистанско правителство се оттегли от власт две седмици по-рано, оставяйки талибаните да контролират страната.

Докато цената на 20-годишния конфликт се оценява на над 2 трилиона долара, САЩ са похарчили почти 73 милиарда долара през 2021 г. за обучение, оборудване, поддръжка и снабдяване на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF), повечето от които от бюджета на Пентагона. По-голямата част от оръжията и оборудването на ANDSF се оказаха в ръцете на талибаните.

За сравнение, руското министерство на отбраната изчисли по-рано тази седмица, че общата западна помощ за Украйна тази година възлиза на над 97 милиарда долара. Само Пентагона обяви, че е похарчил най-малко 20 милиарда долара за пряка „помощ за сигурност“ на Украйна от февруари 2022 г. насам. Други правителствени ведомства на САЩ, членове на НАТО и ЕС са изпратили останалата помощ.

Украинският президент Владимир Зеленски посети Вашингтон в сряда, като получи обещание от Байдън да финансира Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“ и пакет от оръжия и боеприпаси на стойност 1,85 милиарда долара, включително ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Зеленски се обърна и към специално съвместно заседание на Конгреса с молба да одобри още 45 милиарда долара помощ за 2023 година.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.