Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са се противопоставили на украински план за убийството на шефа на Генщаба на руската армия

Вашингтон се е опитал да разубеди Киев да не опитва да убива началника на Генералния щаб на руската армия, ген. Валерий Герасимов, съобщи New York Times. Вестникът цитира тайни бойни планове, прихваната информация и интервюта с руски войници и довереници на Кремъл, както и неназовани американски служители.

Според медията САЩ са научили за предполагаеми планове Герасимов да посети фронтовата линия на руско-украинския конфликт в края на април. Американските власти са решили да задържат информацията от Украйна от страх, че Киев може да се опита да убие генерала, което потенциално ще предизвика конфликт между САЩ и Русия, твърди New York Times.

Съобщава се, че украинските военни така или иначе са получили информацията за плановете на Герасимов, което е накарало американските служители да поискат от Киев да отмени атака срещу руския генерал, пише медията. Искането е внесено след консултации с Белия дом, съобщиха от New York Times.

„Казахме им да не го правят“, заяви високопоставен американски служител пред вестника.- „Това е твърде много.“

Украинските военни все пак са започнали атака срещу предполагаемите позиции, където според тях се е намирал на генералът. Герасимов не е бил засегнат от удара по никакъв начин, пише вестникът, като  добавя, че атаката е накарала руските висши военни командири да „намалят“ посещенията си на фронтовата линия.

Според руското министерство на отбраната началникът на генералния щаб е посетил руските войски в Украйна в началото на юли, срещайки се с висши офицери, и е слушал доклади за военната операция, както и бойна подкрепа от войските, съобщи министерството.

Съобщава се, че посещението му е станало седмица, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу е пътувал до фронтовата линия, за да връчи най-високите държавни награди на военнослужещите, участващи в конфликта. Министерството на отбраната не споменава украински атаки, насочени нито срещу министъра, нито срещу ръководителя на Генералния щаб по това време.

Още в началото на май New York Times публикува статия за предполагаем украински удар, насочен към Герасимов седмица по-рано. Вестникът цитира анонимен украински служител, който твърди, че атаката е пропуснала целта си, но е отнела живота на около 200 войници, включително поне един генерал.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. „Съобщава се, че украинските военни така или иначе са получили информацията за плановете на Герасимов“ – някой съмнява ли се, че украинските военни са получили тази информация от САЩ?

  2. Искам да обърна внимание на администраторите на сайта, че имах проблем при публикуването на коментар. Трябваше да отворя „Terms of Service“, иначе получавах съобщение за грешка:
    Error: You have entered an incorrect reCAPTCHA value.
    Click the BACK button on your browser and try again.
    Предполагам, че това може да попречи на други желаещи да коментират.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.