Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са скрили опасни нива на радиация в една от военните си бази

В продължение на повече от 20 години Военноморските сили (ВМС) на САЩ са знаели за опасно замърсяване на околната среда в една от техните бази.  Един от военните, служили в базата, почина миналия месец, след като беше диагностициран с остра лимфобластна левкемия – вид рак, който според Националния онкологичен институт може да бъде причинена от излагане на радиация, съобщи NBC.

Гилбърт Уайанд е живял и работил във военноморската корабостроителница в Лонг Бийч в Калифорния през 80-те години. След диагнозата рак на Уайанд, синът му e намерил доклад на флота, публикуван през юни 2023 г., който показва, че ВМС на САЩ са били наясно с радиацията в корабостроителницата в продължение на поне две десетилетия.

Първоначалното замърсяване в корабостроителницата се е случило от 40-те до 60-те години на миналия век поради работници, изхвърлящи токсични отпадъци, според доклада на Командването на инженерните системи на военноморските съоръжения (NAVFAC), който синът на Уайанд е открил. След това, между 60-те и 1980 г., около 3000 галона химически отпадъци са изтекли от повредени бидони за съхранение в земята.

Тези химически отпадъци са отровили подпочвените води с високи нива на дихлороетен, трихлоретилен, винилхлорид и бензен, според доклад на ВМС от 2000 г. През 2008 г. служители на ВМС са потвърдили, че нивата на радий и стронций далеч надхвърлят нивата, определени за обществената безопасност.

Ветеранът от флота може да е бил изложен на радий-226 и стронций-90, които са радионуклиди (радиоактивни изотопи), свързани с левкемия и други видове рак. Но Уайанд и други ветерани не са били предупредени за потенциалния риск от излагане, тъй като няма система, която да уведомява ветераните за потенциална експозиция след затварянето на базата, заяви говорителят на ВМС лейтенант Джо Кейли.

Фактът, че няма действаща информационна система, означава, че десетки хиляди ветерани, които са работили в корабостроителницата, биха могли да бъдат изложени на смъртоносна радиация и не са наясно, коментира NBC.

„Насърчаваме всеки ветеран, който вярва, че е бил изложен на токсини по време на военната си служба, да се координира с местната служба по въпросите на ветераните“, подчерта говорителят.

Още по темата: 600 000 души изложени на опасни химикали в американски военни бази 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.