Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ са удвоили продажбите си на оръжие за държавите от НАТО заради войната в Украйна

Продажбите на американско оръжие за страните от НАТО почти са се удвоили по брой и стойност през 2022 г., съобщи Foreign Policy. С конфликта в Украйна, който изчерпва европейските военни запаси, цените на акциите на най-големите търговци на оръжие в САЩ отбелязаха рекордни стойности.

Правителството на САЩ одобри 14 големи продажби на оръжие за членове на НАТО през 2021 г. на обща стойност около 15,5 милиарда долара, посочва списанието, позовавайки се на анализ на данните на Пентагона. До края на 2022 г. американското правителство е одобрило 24 продажби на стойност приблизително 28 млрд. долара.

Докато някои от тези сделки бяха договорени години по-рано, войната в Украйна накара европейските членове на НАТО да увеличат военните си разходи и да запълнят изчерпаните си резерви от военна техника, оръжия и боеприпаси, дарени на украинските военни.

Латвия, Литва и Естония са поръчали HIMARS Multiple-Launch Rocket Systems (MLRS), същите системи, които САЩ изпращат на Украйна. По-рано миналия месец Държавният департамент на САЩ разреши продажбата на 116 танка M1A1 Abrams на Полша, след като Варшава изпрати своите танкове Т-72 и PT-91 на Киев.

На фона на бързането за въоръжаване на Украйна, европейските и американските оръжейни запаси намаляват, предупредиха американските медии. В допълнение към оръжията, продадени на съюзниците им, САЩ също са отпуснали над 110 милиарда долара военна и икономическа помощ за Киев от февруари насам, като към 21 декември в Украйна са транспортирани оръжия на стойност приблизително 21 милиарда долара.

Четирите най-големи изпълнители в областта на отбраната в САЩ завършват годината с рекордно покачване на акциите си. Цената на акциите на Lockheed Martin е повишена с 37% спрямо същия период на миналата година. Акциите на Boeing, които понесоха удар по време на пандемията заради спрени полети по целия свят, бяха стимулирани от конфликта в Украйна и сега се продават приблизително на същата цена, както и преди година.

Raytheon отбеляза ръст на цената на акциите си със 17% през тази година, а General Dynamics – с 18%.

Успехът на тези компании е толкова преплетен с търсенето на оръжия в Украйна, че Northrop Grumman, Raytheon, Pratt & Whitney и Lockheed Martin спонсорираха прием в украинското посолство във Вашингтон по-рано този месец, предизвиквайки скандал, тъй като изписаха логото си върху поканите.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.