Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ създават постоянна агенция за подготовка за пандемии

Правителството на САЩ създава нова агенция за подготовка за пандемии и други „биологични заплахи“, като президентът Джо Байдън назначи пенсиониран генерал от военновъздушните сили начело на проекта.

Белият дом обяви създаването на Службата за политика за готовност и реагиране при пандемия в петък. Агенцията ще има за задача да разработи отговор на кризите в общественото здраве, да координира научните изследвания и медицинските усилия срещу пандемиите и да предоставя редовни доклади на Конгреса.

„Това ще бъде постоянен офис в изпълнителния офис на президента, натоварен с ръководенето, координирането и изпълнението на действия, свързани с готовността и отговора на известни и неизвестни биологични заплахи или патогени“, се казва в съобщение на Белия дом.

Новият офис ще бъде оглавен от пенсионирания генерал-майор от военновъздушните сили Пол Фридрихс, който в момента служи като специален помощник на президента Джо Байдън и старши директор за глобална здравна сигурност и биоотбрана в Съвета за национална сигурност на Белия дом. Преди това Фридрихс е работил като съвместен щабен хирург в Пентагона, където е съветвал и работната група за Ковид-19 на военните.

Службата за пандемиите официално ще запоне работа на 7 август, след което Фридрихс ще започне да събира екип. Неговите отговорности ще включват гарантиране, че Стратегическият национален запас е добре оборудван с медицински консумативи и работа с Конгреса за осигуряване на финансиране за усилията на САЩ за готовност, съобщи New York Times.

В допълнение към изработването на правителствен отговор на бъдещи пандемии, агенцията ще се консултира с индустрията, научната общност и Министерството на здравеопазването и човешките услуги за разработване на „следващото поколение медицински мерки за противодействие“, включително ваксини. Работата му ще се съсредоточи върху патогени като Ковид-19, маймунска шарка, полиомиелит, птичи и човешки грип и RSV, се казва в съобщението на президентската администрация.

Поемайки ролята на екипа за реагиране на Ковид-19 на Белия дом, който беше затворен през май, офисът беше създаден в рамките на обширен пакет от държавни разходи, влязъл в сила в края на 2022 г. От него ще се изисква да представя „преглед на готовността“ на законодателите на всеки две години и отделен „доклад за перспективите“ на всеки пет години.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.