Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ се готвят за война в Близкия Изток (инфографика)

САЩ увеличиха значително военното си присъствие в Близкия Изток през последните три седмици.

Пентагонът разполага две ударни групи самолетоносачи, единадесет разрушителя от клас Burke, редица крайцери от клас Ticonderoga, десантни кораби, системи за противоракетна отбрана THAAD и Patriot, множество ескадрили изтребители, стратегически бомбардировачи и неразкрити активи в Близкия Изток, според публични данни на Централното командване на САЩ към 24 октомври.

119-та експедиционна ескадрила изтребители на Националната въздушна гвардия на Ню Джърси вече пристигна в Близкия Изток, съобщи прессекретарят на Пентагона ген. Пат Райдър пред репортери. Ескадрилата разполага с изтребители F-16 и официалните лица няма да кажат къде точно е отишла.

Райдър потвърди, че САЩ се готвят за ескалация. Вече е имало най-малко 13 атаки срещу американски войски и съоръжения в Ирак и Сирия.

„Това, което виждаме, е перспективата за по-значителна ескалация срещу американските сили и персонал в региона в много близко бъдеще, идваща от иранските прокси сили и в крайна сметка от Иран“, каза той на брифинг в Пентагона.

Официалната причина за засилването на военното присъствие на американската армия е заплахата за Израел и за американските бази в Близкия Изток от съюзниците на „Хамас“ – Иран и „Хизбула“ в Ливан. Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян вече предупреди, че ако израелската армия влезе в Газа, я очаква „огромно земетересение“ и „оста на съпротивата“ ще отговори. „Оста на съпротивата“ е термин, възприет в арабския свят, и включва враговете на Израел – „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан, шиитски отряди в Ирак, Иран, Сирия и хутите в Йемен.

„Между 17 и 24 октомври американските и коалиционните сили бяха атакувани най-малко десет пъти в Ирак и три пъти в Сирия чрез комбинация от атакуващи дронове и ракети“, съобщи говорителят на Пентагона. 24 американски военни са били ранени.

Още по темата: Bloomberg: Ако войната прерасне в конфликт между Израел и Иран, ще струва $1 трилион на световната икономика

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.