Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ се изравниха с България в доклад на ООН за развитите държави

САЩ изостават от своите партньори в списъка на развитите държави, според нов доклад на Службата на ООН за устойчиво развитие. Страната, която миналата година се класира на 32-ро място от 193 страни-членки на ООН, падна с 11 места за една година и сега е дори след Украйна в списъка, заемайки 41-во място – една позиция преди България. България е класирана на 42-ро място.

Рейтингите се основават на напредъка на дадена държава в изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, 17 показателя, които изчисляват напредъка на обществото. Те включват конкретни постижения като „чиста вода и канализация“ и „нулев глад“ наред с по-малко определени цели като „качествено образование“ и „отговорно потребление и производство“, но всички са описани на уебсайта на ООН като критични за изпълнението на Програмата за устойчиво развитие на организацията до 2030 г. – нещо, което всички държави-членки са се съгласили да направят.

Скандинавските страни водят класацията на ООН за 2022 г., като Финландия е на първо място, а Дания, Швеция и Норвегия заемат първите четири.

Докладът на ООН не е единственият, който определя САЩ като държава в упадък. The Economist я класифицира като „опорочена демокрация“ по-рано тази година в оценката си за състоянието на демокрацията в световен мащаб. Показателите в изследването отчитат изборния процес и плурализма на държавите, функционирането на управлението, политическото участие, демократичната политическа култура и гражданските свободи.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.