Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ шпионират Европа под прикритието на киберотбрана: френски генерал

Страните в Европа са изложени на риск от шпионаж от страна на САЩ, като позволяват на екипите за киберотбрана на Вашингтон да наблюдават техните мрежи. Това твърди генерал Аймерик Бонемезон, ръководител на френското командване за киберотбрана, цитиран от вестник „Монд“. Предупреждението на високопоставения френски генерал идва в момент, когато САЩ засилват киберсилите си в чужбина заради войната на Русия в Украйна, пише вестникът.

Бонемезон заяви на брифинг пред медиите, че засилената активност на американските екипи за киберотбрана в европейските мрежи „повдига въпроси“. Твърди се, че генералът е описал американските операции като „относително агресивни“ по време на изслушване при закрити врата в комисията по отбрана на Националното събрание миналия месец.

Той добави, че допускайки американски киберексперти в чувствителните си мрежи, съюзниците на Вашингтон се излагат на възможен шпионаж. Бонемезон предупреди, че американските екипи „отиват доста далеч“ по отношение на проникването в тези мрежи. „Те защитават, но присъствието им е белязано от службата им към дипломацията“, заяви френският командващ киберотбраната на страната.

Според Киберкомандването на САЩ партньорската нация може да поиска нейните екипи да разгърнат „строго отбранителни“ операции в мрежата на приемащата страна. Киберкомандването е провело 35 такива операции в 18 държави към август 2022 г., включително Естония, Литва, Черна гора, Северна Македония и Украйна.

Киберкомандванетона САЩ заяви през ноември, че е разположило най-големия си екип, за да помогне на Украйна да проследява злонамерени дейности. „Въпреки че екипът вече не е разположен в Украйна, Киберкомандването остава ангажирано и продължава да предоставя подкрепа на Украйна, други съюзници и партньорски държави, като съвместните сили на САЩ са обединени и подкрепят зоната за операции в Европа“, се казва в изявлението.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.