Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ искат да добиват литий в Украйна

САЩ искат да построят завод за добив и производство на литий на територията на Украйна, заяви Давид Арахамия, депутат от парламентарната група на партията „Слуга на народа“ на Володимир Зеленски. Решението е взето, тъй като Китай „контролира по-голямата част от лития“ в света, добави той.

„САЩ искат да имаме нещо като американско-украински консорциум. Имаме големи литиеви ресурси. Те искат да построят завод за добив на литий в мини на територията на Украйна“, заяви Арахамия на конференцията „Инвестиране и възстановяване на бъдещето на Украйна“ в Талин.

Арахамия също така отбеляза, че Украйна има най-голямото и „най-евтиното“ подземно хранилище за газ в Европа, а чуждестранните инвеститори биха могли да го използват за съхранение на газ до повишаване на цената му.

Западни политици многократно са изразявали интерес към украинските находища на редки метали и подземни богатства като алтернатива на руските и китайските доставки.

Депутатът от „Християндемохратическия съюз“ на Германия Родерих Кизеветер например през декември миналата посочи друг мотив защо Германия трябва да продължи да въоръжава Украйна. Западните сили очевидно се интересуват не само от победа на Украйна срещу Русия, но също така се надяват на достъп до суровините, с които изобилства Донбас – териториите на Донецк и Луганск, които обявиха референдум и се присъединиха към Русия през 2022 г., стана ясно от интервю на германския депутат за германската телевизия ARD.

„Ако Европа иска да завърши енергийния си преход, тя ще се нуждае от собствени литиеви залежи. Най-големите находища на литий в Европа се намират в Донецко-Луганска област“, заяви Родерих Кизеветер. Той призова Берлин да ускори доставките на крилати ракети „Тавър“ за Киев и подчерта, „че Украйна има бъдеще в НАТО“.

Преди Евромайдана през 2014 г. донбаските региони Донецк и Луганск бяха индустриалното и минно сърце на Украйна, което генерираше близо 15% от БВП на страната и над 25% от промишленото производство. След Евромайдана и смяната на властта в Киев те се отделиха от Украйна като сепаратистки републики и избухна война между тях и украинската армия. Германският депутат призна в прав текст защо Донбас е толкова важен за Европа в контекста на плановете за енргиен преход към зелена енергия.

Войната в Украйна е и война за огромните резерви в страната на титан, рядък метал, използван във военната индустрия. Според Newsweek „САЩ и съюзническите страни полагат усилия за идентифициране, разработване и използване на огромните ресурси на Украйна от ключов метал, който е от решаващо значение за развитието на най-модерната военна технология на Запада, която ще формира гръбнака на бъдещото възпиране срещу Русия и Китай“.

Титанът е лек, но здрав метал, използван широко в напреднали военни приложения като изтребители, хеликоптери, военноморски кораби, танкове, ракети с голям обсег и много други, заради което често е определян като „метала на бъдещето“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.