Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ ще изпратят муниции с обеднен уран на Украйна

Четири месеца след като Обективно.БГ съобщи, че Пентагонът е поръчал производството на нови муниции с обеднен уран за танкове „Ейбрамс“, които се очаква да бъдат изпратени на Украйна, а статията беше маркирана от украинските фактчекъри във Фейсбук като „фалшива новина“ и „дезинформация“, новината беще потвърдена и от големите американски медии.

За пореден път поредната „теория на конспирацията“ и „фалшива новина“ се оказа истина. Според Wall Street Journal aдминистрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще одобри предоставянето на боеприпаси с обеднен уран на Украйна.

След седмици на вътрешни дебати за това как да се оборудват танковете „Ейбрамс“, които САЩ предоставиха на Киев, се очаква Белият дом да се съгласи с прехвърлянето на муниции с обеднен уран към Украйна, посочва изданието, позовавайки се на източници от администрацията.

Въпреки че някои длъжностни лица казват, че няма сериозни пречки за одобряване на трансфера, други изразяват загриженост, че Вашингтон може да бъде критикуван за предоставяне на такива спорни оръжия, според вестника.

Според украинските фактчекъри тези боеприпаси не представляват опасност за човешкото здраве и околната среда. Въпреки това статията на водещата американска медия, цитираща опасенията на американски служители, не е маркирана като „руска дезинформация“, както се случи с останалите статии по темата.

Освен това Белият дом все още обсъжда възможността за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна, наред с други оръжия. Касетъчните боеприпаси са забранени с конвенция, но не всички държави по света са я одобрили.

В края на април заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хийпи заяви, че Лондон е изпратил на Киев хиляди снаряди за основните бойни танкове „Чалънджър 2“, които е дарил, включително с обеднен уран. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки прехвърлянето на снаряди с обеднен уран в Украйна, заяви, че Лондон ще трябва да понесе отговорност за последствията.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.