Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ ще изпратят ракети „Пейтриът“ в Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън финализира плановете си за изпращане на ракети „Пейтриът“ в Украйна, съобщи CNN. Киев иска американските системи за противовъздушна отбрана от месеци, докато Русия продължава ударите си по украински военни и инфраструктурни цели.

Планът е във финалната си фаза и се нуждае от одобрение от министъра на отбраната Лойд Остин, преди да може да бъде изпратен на бюрото на Байдън за подписа му, се казва в доклада, като се цитират трима анонимни американски служители. Одобрението на Остин се очаква, а съобщение може да бъде направено още тази седмица, заявиха служителите пред CNN.

Една ракетна батарея „Пейтриът“ се състои от силов блок, командна станция, радар и антени и до осем пускови установки, монтирани на камиони, всяка от които съдържа четири ракети земя-въздух. Разработена от американската компания Raytheon по договор с Департамента по отбрана на САЩ, системата има обхват до 160 км и може да прихваща ракети или самолети.

Системата „Пейтриът“ беше тествана в реални бойни условия по време на войната в Персийския залив, като Пентагона твърди, че успешно е прихванала 45 от 47 иракски ракети „Скъд“ по време на шестседмичния конфликт. По-късно обаче израелските военни разкриха, че само една или евентуално нито една от ракетите „Скъд“ всъщност не са били прихванати, докато разследване на New York Times от 2017 г. установи, че системата „Пейтриът“ е неефективна, когато се използва от Саудитска Арабия срещу ракетите на хутите, изстреляни от Йемен.

Не е ясно колко системи „Пейтриът“ ще изпратят САЩ в Украйна. CNN пише, че ракетните батареи първо ще отидат в база на американската армия в Графенвьор, Германия, където украинските военни ще бъдат обучени да ги оперират. Американската телевизия също така отбеляза, че обучението на „Пейтриът“ обикновено отнема няколко месеца.

САЩ вече изпратиха противовъздушни системи NASAMS с малък обсег в Украйна, но Киев специално поиска батареи „Пейтриът“ от октомври, когато Русия започна последователно да нанася удари по украински военни командни и енергийни цели в отговор на атаките на Украйна срещу нейната инфраструктура, включително Кримския мост.

Пентагонът заяви в края на миналия месец, че това искане „се разглежда“ от администрацията на Байдън.

Москва открито се противопостави на разполагането на „Пейтриът“, като заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди, че те ще станат „легитимни цели“ за руската армия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.