Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ ще платят за конфискацията на активите на Русия – Песков

Москва няма да остави без отговор решението на САЩ да предадат замразените руски активи на Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като Конгресът на САЩ даде зелена светлина за потенциален трансфер.

„Америка ще трябва да плати за това, ако наистина е така“, каза Песков. Москва не поставя срокове за отговор на действията на Вашингтон, заяви той и добави, че отговорът ще бъде в полза на руските интереси „по най-добрия възможен начин“.

САЩ ще си навредят, ако продължат с подобен план, предупреди говорителят на Кремъл. Конфискацията на руски активи подкопава принципа на „неприкосновеност на частната… и държавна собственост“, каза той. Подобен ход би накарал много инвеститори да изтеглят парите си от САЩ и да причини „непоправими щети на имиджа на САЩ“, смята Песков.

Той не уточни какви конкретни мерки може да предприеме Москва в отговор на изземването на нейните активи.

По-рано в събота Камарата на представителите на САЩ прие Закон за възстановяване на икономическия просперитет и възможности на украинците, който по същество отвори пътя на американското правителство да изземе замразените руски активи и да прехвърли получените средства в Украйна.

Законопроектът беше приет като част от законодателен пакет, който включва и разрешаване на 61 милиарда долара допълнителни разходи за помощ за Киев. Законопроектът за извънредните разходи беше спрян в Конгреса от миналата есен, тъй като законодателите бяха загрижени, че Вашингтон няма стратегия за победа или мирно уреждане на конфликта в Украйна.

ЕС и други страни от Г-7 са блокирали приблизително 300 милиарда долара активи, принадлежащи на Руската централна банка, от началото на конфликта в Украйна през 2022 г. От тази сума 196,6 милиарда евро се държат в белгийския депозитар Euroclear. От миналата година тези средства са натрупали лихви в размер на близо 4,4 млрд. евро.

САЩ, които държат само 6 милиарда долара от тези 300 милиарда долара, отдавна настояват съюзниците им да изземат парите окончателно. Този подход обаче се сблъска с опозиция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и критики от МВФ и предизвика разрив сред Г-7 и политическото ръководство на ЕС.

По-рано през април президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че изземването на активите по същество ще представлява „нарушение на правния международен ред“.

Въпреки че Русия не обяви какви действия ще предприеме, тя може да отговори реципрочно, като конфискува активи, принадлежащи на ЕС, Г-7, Австралия и Швейцария, които имат инвестиции в руската икономика. Според РИА Новости общият обем възлиза на 288 милиарда долара към края на 2022 г.

Още по темата: Reuters: Светът е заплашен от финансова криза при искове на Русия срещу Euroclear 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.