Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ смятат, че Украйна стои зад убийството на Дария Дугина: Ню Йорк Таймс

Американското разузнаване смята, че бомбеният атентат, при който загина журналистката Даря Дугина през август, е бил разрешен от „части“ на украинското правителство, съобщи New York Times. Анонимните служители на разузнаването също твърдят, че Вашингтон не е участвал по никакъв начин, биха се противопоставили на операцията, ако знаеха за нея, и след това „предупредиха“ Киев.

Дугина беше убита на 20 август, когато бомба, поставена под автомобила й, се взриви в покрайнините на Москва. Руските власти обвиниха Киев и определиха двама украински граждани за заподозрени, но никога не обвиниха САЩ, че имат някаква роля в убийството.

„САЩ не взеха участие в нападението, нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга помощ“, заявиха анонимните служители пред „Ню Йорк Таймс“. Те „също така заявиха, че не са знаели за операцията и биха се противопоставили на убийството, ако бяха консултирани“.

Американското разузнаване е загрижено, че подобна „тайна кампания“ може да „разшири конфликта“ и „разочаровано от липсата на прозрачност от страна на Украйна относно нейните военни и тайни планове, особено на руска земя“.

„Въпреки че Русия не е отвърнала по специфичен начин за убийството, САЩ са загрижени, че подобни атаки, макар и с висока символична стойност, имат  пряко въздействие върху бойното поле и могат да провокират Москва да извърши свои собствени удари срещу висши украински служители“, някои от които имат „по-малко защита“ от президента Владимир Зеленски.

Украински служител, който коментира пред „Таймс“,  Михаил Подоляк, съветник на Зеленски,  първоначално настоя, че Украйна „няма нищо общо с това“. Подоляк заяви пред украинските медии миналия месец, че целенасочените убийства на проруски служители и цивилни „със сигурност не са терористични или, строго погледнато, престъпни“.

На въпрос на „Таймс“  за новата оценка на американското разузнаване, че Украйна стои зад убийството, Подоляк каза, че „всяко убийство по време на война в някоя или друга страна трябва да носи със себе си някакво практическо значение“ и че „някой като Дугина не е тактическа или стратегическа цел за Украйна“.

„Имаме и други цели на територията на Украйна“, каза той, „имам предвид сътрудничества и представители на руското командване, които може да имат стойност за членовете на нашите специални служби, работещи в тази програма, но със сигурност не и за Дугина“.

Американскиата медия описва Дугина като „дъщеря на виден руски националист“ Александър Дугин, който сам по себе си е „водещ поддръжник на агресивна, империалистическа Русия“. Статията също така отбеляза, че САЩ и ЕС са я санкционирали за „разпространяване на руска пропаганда за Украйна“ и споделяне на мирогледа на баща си.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.