Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ строят нова военна база в богатата на петрол Северна Сирия

Армията на САЩ изгражда нова военна база в северната сирийска провинция Ракка, съобщи The New Arab, позовавайки се на източник, близък до ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС).

Американското правителство подкрепя СДС и държи около 900 войници (официално) в Източна Сирия, което позволява на САЩ да контролират около 1/3 от територията на Сирия. В момента има около 24 военни обекта, ръководени от САЩ, разпръснати в Източна Сирия.

Докато САЩ твърдят, че са в Сирия, за да се борят с „Ислямска държава“, въпреки че тя вече няма контрол над района, присъствието е част от икономическата война на Вашингтон срещу Дамаск, която включва осакатяващи икономически санкции.

„Ислямска държава“ също не притежава значителна територия, а сирийското правителство и неговите съюзници ще продължат да се борят с остатъците от терористичната група, ако САЩ се оттеглят.

САЩ строят нова военна база в богатата на петрол Северна Сирия

Карта: Агенция за бежанците на ЕС

Изграждането на нова база демонстрира плановете на САЩ да останат на сирийска територия за неопределено време. През март Камарата на представителите гласува против резолюция, внесена от конгресмена Мат Гаец, която щеше да задължи президента Байдън да изтегли американските военни от Сирия. Законодателната инициатива се провали със 103 „за“ срещу 321 гласа „против“, като 56 демократи и 47 републиканци гласуваха в подкрепа на законопроекта.

Камарата също така наскоро гласува за запазване на санкциите срещу Сирия след земетресението, при което загинаха хиляди сирийци. Само двама членове на Конгреса гласуваха против законопроекта.

САЩ могат да бъдат подложени на натиск да се изтеглят от Сирия и да отменят санкциите срещу страната, тъй като все повече страни от региона нормализират връзките си с правителството на сирийския президент Башар Асад.

Още по темат:

Източник:Anti War
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.