Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ строят второто по големина посолство в света за $1 млрд. с размер на 21 футболни игрища в Ливан

Посолството на САЩ в Ливан публикува в Туитър снимки на строежа на новата си сграда в Бейрут, които предизвикаха въпроси и подигравки заради внушителния му размер.

Комплексът е с размерите на 21 футболни игрища и според съобщенията ще струва 1 млрд. долара. Новото посолство на правителството на САЩ в страна, в която почти 80% от шестмилионното население се бори с бедността, отприщи буря в социалната мрежа.

Мястото на проекта е в предградието Аукар, на около 16 километра североизточно от центъра на Бейрут.

САЩ обявиха плановете си да построят новото посолство през 2017 г. и оттогава комплексът е в процес на изграждане.

Мнозина се питат защо САЩ строят нов комплекс, който ще бъде второто им по големина посолство в света след американското посолство в Багдад, като се има предвид, че средиземноморската страна е с население от само шест милиона души и в момента е изправена пред тежка финансова криза.

„Това е по-голямо от Пентагона“, написа един потребител в Туитър. – „Какво е планирано за този комплекс освен издаването на визи???“

„Място за стотици шпиони и инфилтратори? Оръжейна фабрика също?“,  предположи друг потребител.

„Някакви тайни биолаборатории, закътани в тази сграда, подобна на военен комплекс?“,  попита друг коментиращ.

„Преместиха ли се САЩ в Ливан?“, гласи друг коментар. „Кога ще има цветна революция“ в Ливан – този въпрос също е публикуван под снимката на бъдещото посолство.

„Благодаря ви, че унищожихте всички тези дървета заради огромна военна база, която никой истински ливанец не иска в страната си. Ура за янките“, написа друг потребител в Туитър.

Внушителният комплекс ще бъде разположен върху 43 акра, след като бъде завършен. Цената също предизвиква въпроси, защото идва в момент, когато Ливан е изправен пред тежка икономическа криза.

Ливан е без функциониращо правителство, откакто мандатът на бившия президент Мишел Аун приключи през октомври без заместник. Спорещите политици в страната не успяват да се справят с това, което според Световната банка е една от най-тежките икономически кризи в света през последните 150 години.

САЩ са най-големият донор на хуманитарна и военна помощ за Ливан, но влиянието им в страната е контролирано от Иран и ливанската военни и политическа организация Хизбула.

Посолството на САЩ в Западен Бейрут беше унищожено при бомбен атентат през 1983 г., при който загинаха осем агенти на ЦРУ. След това се премести в Източен Бейрут, но и тази сграда пострада през 1984 г. от бомбен атентат с камион, при който загинаха 241 американски морски пехотинци и 58 френски войници.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.