Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ тестваха междуконтинентална ракета от ядрения си аресенал

Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III в четвъртък вечерта беше тест за готовност за ядрено възпиране и послание към света, съобщиха от ВВС на САЩ.

Наземната ракета е била изстреляна в 23 часа местно време от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Невъоръжената ракета е носила тестово превозно средство за повторно влизане, което се е спуснало в близост до атола Куаджалейн на Маршаловите острови, на около 6 800 километра.

„Тестовото изстрелване показва сърцето на нашата мисия за възпиране на световната сцена, уверявайки нашата нация и нейните съюзници, че нашите оръжия са способни и нашите пилоти са готови и желаят да защитят мира по целия свят в момента“, заяви генерал Томас Бусиер, ръководител на Глобалното ударно командване на USAF.

Полковник Кристофър Круз от 377-а група за тестване и оценка нарече теста „видимо послание за увереност към съюзниците“ и демонстрация на „резервираността и надеждността“ на стратегическото възпиране на САЩ.

Много американски медии посочиха, че изстрелването е станало само дни, след като Северна Корея демонстрира своите установки Hwasong-17 ICBM, а ВВС на САЩ свалиха китайски „шпионски балон“, който прелетя над Северна Америка. Пекин протестира срещу реакцията на Вашингтон, като подчерта, че балонът е метеорологично устройство, което се е отклонило от маршрута си заради ветрове.

Minuteman III влезе в експлоатация през 1970-те години на миналия век и съставлява наземната част на американската „ядрена триада“. Пентагонът настоява за финансиране за модернизиране на арсенала от години, но Конгресът се въздържа да одобри бюджета, който се оценява на трилиони долари.

Миналия ноември ВВС на САЩ използваха товарен самолет за тестване на крилата ракета в Северна Норвегия, което анализатори изтълкуваха като сигнал към съседна Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.