Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ ударно внасят руски петрол през Индия, заобикаляйки собствените си санкции

Въпреки че Вашингтон и съюзниците му в ЕС забраниха вноса на руски петрол, САЩ ударно внасят именно руски петрол през Индия, като заобикалят собственит си санкции, съобщи Telegraph India.

Индия купува 1,7 милиона барела руски петрол на ден. Този петрол се рафинира от Nayara Energy и от Reliance Industries, след което се препродава законно в САЩ.

На практика икономическата война на САЩ следователно вече не засяга Русия, а изключително нейните съюзници в Европейския съюз, които са единствените, лишени от руски горива. Медията припомня атентата срещу газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, което в допълнение със санкциите лишава Европейския съюз от основния му източник на енергия.

„Хората се питаха къде може да отиде целият руски суров петрол „Урал“, ако Европа не купува. Когато Индия започна да купува 1,2 милиона барела на ден през декември, всички си мислиха, че със сигурност Индия не може да купува повече. А през януари Индия дори започна да внася 1,7 милиона барела на ден“, коментира Виктор Катона, водещ анализатор на търговията със суров петрол в Kpler, фирма за данни и анализи.

САЩ традиционно са голям купувач на руски рафиниран продукт, наречен газьол VGO. Сега, тъй като не може да купуват VGO директно от Русия, САЩ го купуват от индийски рафинерии, управлявани от Reliance Energy и Nayara Energy – и VGO от тези рафинерии се произвежда от руски суров петрол.

САЩ купуват 200 000 барела на ден готови продукти, главно VGO от Reliance. „Най-голямата дестинация на индийските продукти е изненадващо САЩ. А най-големите износители в САЩ са Reliance и Nayara“, каза Катона.

Reliance и Nayara са двамата най-големи купувачи на руски суров петрол, но големите гиганти от публичния сектор като IndianOil Corporation (IOC), Bharat Petroleum (BP) и Hindustan Petroleum (HP) също влязоха ударно в играта. „Всички купуват. Превърна се в национален спорт“, коментира анализаторът.

Този месец Reliance купува около 600 000 барела на ден от Русия, което е почти половината от общия капацитет на рафинерията. Рафинерията Nayara в момента почти изцяло преработва само руски суров петрол.

10 долара отстъпка за Индия

Към момента общо 68 танкера вече или са акостирали в индийски пристанища, или са на път за Индия. Смята се, че Индия получава приблизително 10 долара отстъпка на пазара. Експертът изчислява: „Ако Индия получи отстъпка от 10 долара, рафинериите могат да спестят 10 милиона долара на танкер“. Корабите акостират във всички големи пристанища, включително Sikka (за Jamnagar), Paradeep за IOC, Kochi за BP. Няколко танкера също са акостирали или се насочват към Мумбай, Мангалор, Мундра, Ченай и Висакхапатнам.

От началото на войната в Украйна преди близо година Индия, макар и да призовава за диалог, игнорира призивите на Запада да не купува руски петрол, заявявайки, че се нуждае от руски суров петрол, за да гарантира енергийната сигурност на своето 1,4-милиардно население. В същото време САЩ се борят да възстановят стратегическите си резерви, след като те бяха източени заради санкциите срещу Русия и усилията да се спре повишаването на цените в САЩ заради увеличението на цените на ОПЕК.

„Графиките показват, че САЩ са дестинация номер едно през декември. На второ място е ОАЕ, а на трето място е Сингапур. САЩ изнасят безумно количество VGO“, казва Катона.

Индия има общо месечно търсене на суров петрол от около 5,4 милиона барела на ден. Така че около 30% от нашия суров петрол сега идва от Русия. Други 15 до 20 на сто са от вътрешни източници и още 50 на сто от други източници. Намалихме покупките си от Саудитска Арабия.

Индия сега е вторият по големина купувач на руски петрол в света след Китай – но ние сме най-големият купувач на пратки на корабна основа. Китай получава голямо количество чрез тръбопровод.

Заради санкциите Европа почти изцяло спря да купува руски суров петрол. Само България е изключение и има право да внася корабни товари от руски суров петрол.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.