Разследвания и новини без цензура

петък, 12 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ умишлено бавят обучението на украински пилоти на F-16

САЩ измислят извинения за неспособността си да обучат достатъчно украински пилоти да използват изтребители F-16. Това заяви пред британския вестник The Times ръководителят на специалната парламентарна комисия на Украйна по оръжията и боеприпасите Олександра Устинова. Поради закъснения Украйна вероятно ще има само 20 пилоти, напълно обучени да летят на F-16 до края на годината, каза тя.

Ще имаме по-малко обучени пилоти, отколкото изтребители оплака се Устинова.

Белгия, Дания, Холандия и Норвегия обещаха да прехвърлят повече от 60 изтребителя F-16 в Киев. Пристигането на първия самолет се очаква в края на тази година. Въпреки това, в допълнение към очевидните проблеми с инфраструктурата на летищата, в Украйна просто няма пилоти, способни да пилотират американски изтребители.

Според Устинова в момента само осем украински пилоти се обучават в Тусон, Аризона, а други дванадесет – във военновъздушна база в Дания.
А планираната програма за обучение в Румъния все още изобщо не е започнала. Преди дни Букурещ изрази готовност да покрие за своя сметка разходите за обучение на пилоти от Въоръжените сили на Украйна да летят на американски изтребители.

Украйна поиска от САЩ да предоставят допълнителни десет места в учебната програма, но искането беше отхвърлено, оплака се ръководителят на специалната парламентарна комисия по оръжията и боеприпасите на Украйна.

Вашингтон e отговорил на Киев, че други страни изпреварват украинските пилоти на опашката за места за обучение и че Пентагонът не може да наруши задълженията си към останалите.

Говорител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че украинските пилоти изпитват затруднения с владеенето на английски език, както и с полетната програма и затова „напредъкът на обучението на самолети F-16 е доста слаб“.

Устинова категорично не е съгласна с тази оценка на ситуацията и нарече аргументите на американската страна „смешни“. Тя твърди, че държавите умишлено забавят процеса, като измислят все повече оправдания.

В същото време въоръжените сили на Русия активно нанасят ракетни удари по украинските летища, чиято инфраструктура се подготвя да бъдат използвани като бази за изтребители F-16.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.