Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ вземат лъвския пай от 100 млрд. евро във военния фонд на Германия

Изпълнители в областта на отбраната от САЩ ще получат до половината от фонда за военна модернизация на Берлин в размер на 100 милиарда евро, предупреди Сузане Виганд, главният изпълнителен директор на германския производител на части за танкове Renk Group. Тя изрази недоволство, че американски, а не германски фирми ще вземат по-голямата част от парите за модернизация на германската армия.

„Не вярвам, че голяма част от парите ще останат за германската индустрия“, заяви Сузане Виганд пред репортери в Мюнхен. Тя също така обвини правителството на страната, че му липсва стратегическа визия за местната индустрия: „Германия няма политически компас за отбранителната индустрия“.

Германският фонд за модернизация беше финализиран през май миналата година след продължителни преговори в рамките на управляващата коалиция. Канцлерът Олаф Шолц определи паричната инжекция като безпрецедентен отговор на съвременните предизвикателства и обеща, че тя ще помогне на страната му да допринесе за европейската сигурност на ниво, подходящо за най-голямата икономика в блока. Германия харчи по-малко от 2% от БВП за отбрана, като не успява да изпълни критерия, препоръчан от НАТО на държавите членки.

Според Виганд има промяна в отношението към отбранителната индустрия в Германия, поне по отношение на видимостта. Предишните проблеми трябваше да бъдат държани настрана от общественото внимание, а висшето ръководство трябваше да запази „нисък профил“. Но много стари въпроси продължават да съществуват по отношение например на политиката за военни поръчки, където „мелниците мелят бавно“, каза тя.

Някои германски производители на оръжие като Rheinmetall се възползват от конфликта в Украйна и последвалото увеличение на поръчките. Производителят на танкове „Леопард 2“ и други оръжейни системи отчете 27% ръст на приходите през 2022 г. и според прогнозите очаква двуцифрен ръст за години напред.

Renk Group доставя трансмисии за „Леопардите“, както и за други танкове – европейско производство, като британския „Аякс“ и френския „Льоклер“. Фирмата е регистрирала поръчки на обща стойност 3,9 милиарда евро, каза главният изпълнителен директор. Около 70% от продуктите на Renk отиват в армията.

Още по темата: Липсват оръжия за 20 млрд. евро в Бундесвера: германски депутат

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.