Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Състоянието на Роберт Фицо вече не е животозастрашаващо

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е животозастрашаващо. Вече няма непосредствената заплаха за живота му, но състоянието му остава сериозно и се нуждае от интензивни грижи, каза пред репортери вицепремиерът Роберт Калиняк.

„Можем да считаме състоянието му за стабилно с положителна прогноза“, каза Калинак пред болницата в град Банска Бистрица, където Фицо се лекува. Той добави: „Сега всички се чувстваме малко по-спокойни.“

Фицо ще остане в болницата в Банска Бистрица за момента, тъй като състоянието му все още е твърде сериозно, за да позволи да бъде преместен в болница в столицата Братислава.

Фицо беше прострелян в сряда, когато се приближи до група граждани в град Хандлова в централна Словакия. Премиерът претърпя две животоспасяващи операции в болница в Банска Бистрица. Единият куршум е попаднал в стомаха, а вторият е уцелил ставата.

Нападателят, който беше задържан на място, е 71-годишният ляв активист Юрай Чинтула. Той стреля пет пъти срещу премиера, преди да бъде неутрализиран от охраната на Фицо.

Във видео, публикувано в социалните мрежи при разпита му в ареста, той заявява, че не е съгласен с политиката на правителството. Снимки показват и участието му в протест на 7 февруари срещу политиката на Фицо, включително срещу решението да не се изпращат повече оръжия за Украйна.

Милан Урбани, заместник-началник на болницата, където се лекува словашкият лидер, потвърди, че лекуващите лекари смятат, че „пациентът в момента вече не е в животозастрашаващо състояние“.

Урбани описа състоянието на Фицо като „много сериозно“, като подчерта, че 59-годишният мъж „се нуждае от много време и спокойствие, за да се възстанови“, но лекарите смятат, че „всичко ще се развива в положителна посока“.

По-рано през деня около стотина души се събраха пред болницата, за да подкрепят Фицо и да благодарят на лекарите, които се грижат за него, съобщиха от полицията. Участниците поднесоха цветя на митинга, според съобщения в медиите.

Фицо, който спечели изборите и стана премиер за четвърти път през октоври миналата година, е поляризираща фигура както в Словакия, така и в ЕС заради позицията му по отношение на конфликта между Русия и Украйна, който според него трябва да бъде решен с мирни средства, както и заради намерението му да поправи отношенията с Москва.

Много словашки политици свързват покушението срещу живота на премиера с „омразната реторика“ и политиката на разделение и критика срещу инакомислещите в страната.

Още по темата: Словашкият премиер предсказа покушението си преди месец

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Мили сънародници. Излезте на 9 юни и гласувайте!!! Гласувайте по съвест и срещу узорпаторите на власта който ни бяха натресени от ония зад океана. Да живе е България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.