Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Саудитска Арабия заплаши да продаде европейски облигации, ако руските активи бъдат конфискувани

Русия намери влиятелен съюзник срещу Г-7 (САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Канада и ЕС) в лицето на Саудитска Арабия. Украйна ще остане без руските замразени активи, обещани й от Запада, след като страните от Г-7 получиха предупреждение от Рияд.

В началото на годината Саудитска Арабия е намекнала на страните от Г-7, че може да продаде европейските дългови инструменти, които притежава, ако замразените руски активи в размер на 300 милиарда долара бъдат конфискувани, съобщи Bloomberg. Въпреки че Рияд не казва директно кои ценни книжа на страните са изложени на риск, Франция вероятно ще пострада най-много.

„Министерството на финансите на страната изрази несъгласието си с тази идея пред някои страни от Г-7. Саудитците специално споменаха дълговете, емитирани от френската хазна“, съобщи Bloomberg.

Саудитска Арабия няма достатъчно европейски облигации, за да свали пазара на ценни книжа, но служителите в Европа се страхуват от „ефекта на доминото“, когато други страни последват Рияд. Ако има масова продажба на европейските ценни книжа, това ще доведе до мащабна криза в Европа, която вече търпи загуби след налагането на санкциите срещу Русия.

Реакцията на ЕС не закъсня. Въпреки натиска на САЩ и Великобритания, Европа реши да изтегли само натрупаните лихви от активите на Русия, но да не пипа самите активи. Този ход подчертава нарастващото дипломатическо влияние на Саудитска Арабия.

Друго притеснение за блока е, че повечето от замразените в момента руски активи – около 200 милиарда долара – са в базираната в Белгия финансова компания Euroclear.

„ЕС не може да спаси Euroclear“, заяви високопоставен служител в Брюксел. – „Euroclear управлява трилиони евро и фалитът й би бил много повече от бюджета на ЕС. Трябва да балансираме риска и печалбата“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.