Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Саудитска Арабия слага край на 50-годишното споразумение със САЩ за петродолара

Значителни финансови сътресения могат да се случат във финансовия свят, ако Саудитска Арабия реши да не подновява своето 50-годишно споразумение за петродолара със Съединените щати. Сделката, която изтече в неделя, 9 юни, беше крайъгълен камък на американското глобално икономическо господство, коментира The Business Standard. В същото време саудитският производител Aramco преговаря с Китай за доставки на петрол и разплащане в юани.

Подписан на 8 юни 1974 г., договорът включваше създаването на две съвместни комисии: едната – основана на икономическото сътрудничество, а другата – на военните нужди на Саудитска Арабия.

Американски служители по това време изразиха оптимизъм, че сделката ще мотивира Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол. Те също така гледаха на споразумението като план за насърчаване на икономическото сътрудничество между Вашингтон и други арабски страни.

Ако  договорът не бъде подновен,  Саудитска Арабия ще може да продава петрол и други стоки в множество валути, включително китайски RMB, евро, йени и юани, вместо само в щатски долари.

Това би означавало голямо отклонение от петродоларовата система, установена през 1972 г., когато САЩ отделиха валутата си от златото, и се очаква да ускори глобалното отдалечаване от щатския долар.

Доминирането на щатския долар намалява, тъй като Русия и Саудитска Арабия обмислят използването на китайския юан за петролни сделки и може да се наложи инвеститорите да започнат да преразглеждат своите дългосрочни инвестиционни стратегии, коментира главният изпълнителен директор и основател на една от най-големите в света независими финансови консултантски и компании за управление на активи, DeVere Group.

Предупреждението на Найджъл Грийн гласи, че промяната в начина, по който се извършва глобалната търговия с петрол ще има широкообхватни последици за икономиките и, следователно, за инвеститорите по света.

„Един от най-значимите резултати от тридневната среща на върха през април между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин беше, че Путин обяви, че Русия сега подкрепя използването на китайския юан за петролни споразумения“, каза Грийн. Това предполага, че втората по големина икономика в света – Китай – и Русия активно възнамеряват да намалят господството на щатския долар като основа на международната финансова система.

„Отделно, судитската петролна компания Aramco планира да доставя на две китайски компании общо 690 000 барела на ден суров петрол, затвърждавайки ранга си на най-големия доставчик на суровината в Китай“, добави Грийн. – „Беше съобщено, че Саудитска Арабия също води преговори с Пекин за разплащане в юани вместо долари.“

Aramco е един от най-големите производители на петрол в света и е изцяло притежаван и контролиран от правителството на Саудитска Арабия.

Изглежда съперниците на САЩ, водени от Китай, формират нов голям икономически блок. Ако Саудитска Арабия, която притежава огромни петролни запаси, които се оценяват като най-големите в света, наистина премине и към юана за разплащания, това ще доведе до огромна промяна в глобалната икономическа система.

Трансгранични CBDC транзакции

Саудитска Арабия обяви участието си в mBridge, проект, който изследва платформа за дигитална валута на централната банка (CBDC), споделена между централни и търговски банки от различни държави. Платформата позволява незабавни трансгранични плащания и транзакции в чуждестранна валута.

Проектът включва повече от 26 държави със статут на наблюдатели, включително Южноафриканската резервна банка, която получи зелена светлина като член този месец.

По-известните наблюдатели на mBridge са Банката на Израел, Банката на Намибия, Банката на Франция, Централната банка на Бахрейн, Централната банка на Египет, Централната банка на Йордания, Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Федералния резерв Банката на Ню Йорк, Резервната банка на Австралия и Световната банка.

Ръководният комитет на проекта създаде персонализирана управленска и правна рамка, включително книга с правила, съобразена с децентрализирания характер на платформата.

Еволюция на проекта mBridge

Проектът mBridge е резултат от обширно сътрудничество, започнало през 2021 г. между BIS Innovation Hub, Bank of Thailand, Централната банка на Обединените арабски емирства, Digital Currency Institute на Народната банка на Китай и Monetary Authority на Хонконг.

През 2022 г. беше проведен пилотен проект със сделки на реална стойност. Оттогава екипът на проекта mBridge проучва дали прототипната платформа може да се развие, за да се превърне в минимално жизнеспособен продукт (MVP) – етап, който вече е достигнат.

mBridge сега кани фирми от частния сектор да предложат нови решения и начини на използване, които биха могли да помогнат за развитието на платформата и да покажат целия й потенциал.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

4 COMMENTS

    • Да не се окаже, че за една нощ принцът на Саудитска Арабия се е превърнал в диктатор, който изработва ядрено оръжие в мазето и е почнал да не зачита правата на жените :D

  1. Краят на колониалният англо саксонския шизофренизъм идва. Нова „желязна завеса“ няма да има. Когато падне Украйна приключва и НАсраТО. На нормалните хора ни писна, от покварен капитализъм ЛГБТ и всякакви метастази. Унищожавате Европа с всякаква изпаднала измет, от цялото земно кълбо. Стига. Край! Да живее България.

  2. Мокрите сънища на русофилете… Мечтайте си само това можете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.