Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съветник в Роскосмос осъден на 22 г. затвор за държавна измяна

Според обвинението Иван Сафронов е извършвал шпионаж в полза на НАТО

Московският градски съд осъди Иван Сафронов, съветник на ръководителя на Роскосмос, бивш кореспондент на „Ведомости“ и „Комерсант“, на 22 години затвор при строг режим, като го призна за виновен в държавна измяна.

Иван Иванович Сафронов е роден на 18 май 1990 г. в Москва. Баща му – Иван Иванович Сафронов – старши (1956-2007) е бил военен наблюдател във вестник „Комерсант“. Иван Сафронов-младши завършва Висшето училище по икономика през 2010 г. със специалност журналистика. През 2010-2019 г. е кореспондент и специален кореспондент на „Комерсант“, през 2019-2020 г. е специален кореспондент на вестник „Ведомости“. Той публикува материали за военно-промишления комплекс и космическата индустрия, както и за военното и военно-техническото сътрудничество. През май 2020 г. Иван Сафронов е назначен за съветник по информационната политика на Дмитрий Рогозин, генерален директор на държавната корпорация Роскосмос, като заемаше този пост от май 2018 г. до юли 2022 г.

Арестът на Иван Сафронов

Сутринта на 7 юли 2020 г. Иван Сафронов е задържан в Москва от Федералната служба за сигурност. В официалния коментар на ведомството се отбелязва, че „Сафронов, изпълнявайки задачи на една от специалните служби на НАТО, е събирал и предавал на нейния представител информация, представляваща държавна тайна за военно-техническото сътрудничество, отбраната и сигурността на Руската федерация.“ Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира, че съветникът не е имал достъп до класифицирана информация. Срещу Иван Сафронов е образувано дело по чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за държавна измяна). Вечерта на 7 юли с решение на Лефортовския съд в Москва Иван Сафронов беше арестуван за два месеца. Впоследствие задържането му бе удължавано многократно.

След ареста информация в какво точно е обвинен Иван Сафронов не беше съобщена от следствието. Представители на защитата цитираха извадки от материалите по делото. По-специално, те твърдяха, че според следователите Сафронов е изпълнявал „задача, насочена към събиране и предаване на информация относно военно-техническото сътрудничество с африканските страни, както и дейността на въоръжените сили на Руската федерация в Близкия изток през 2017 г. на Чешката република“ и е извършил престъпление от користни подбуди. Съединените щати бяха посочени в досието по делото като страна, която е получила секретна информация чрез чешките разузнавателни служби. Според адвокатите следствието смята, че Сафронов е бил вербуван през 2012 г.

На 13 юли следствието обвини Иван Сафронов в държавна измяна, но той не се призна за виновен. Според следователите Сафронов е предал на чешките специални служби „секретна информация чрез интернет с помощта на програмата за криптиране VeraCrypt“.

На 16 юли стана известно, че повече от 20 известни жирналисти и общественици са гарантирали лично за Иван Сафронов. Същия ден източник от разузнавателните среди съобщи на ТАСС, че чешкият гражданин Мартин Лариш, с когото Иван Сафронов се е срещал няколко пъти, е кариерен служител на чешките специални служби. На 17 юли британската телевизионна и радиокомпания BBC публикува писмо от Лариш, в което той потвърждава факта на познанството си със Сафронов, но отрича да работи за чешките специални служби.

На 28 юли стана известно, че Иван Сафронов отказва да сключи сделка със следствието (следователят му е направил това предложение по-рано, на 13 юли).

На 3 август Съюзът на журналистите на Русия получи отговор от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, в който ведомството съобщава, че „престъпното деяние, в което е обвинен на И. И. Сафронов, няма нищо общо с неговата професионална журналистическа дейност“.

На 8 октомври ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин в интервю с Андрей Ванденко в рамките на специалния проект на ТАСС „Първи лица“ изрази надежда, че Иван Сафронов ще бъде оправдан. Рогозин добави, че не вярва в предателството на Сафронов, но признава, че в резултат на следствените действия „други неща могат да бъдат доказани“.

На 19 октомври стана известно, че Иван Сафронов е дал показания за връзката си с предполагаемия си вербовчик.

На 10 декември един от адвокатите на Иван Сафронов заяви, че наказателното дело не е свързано с работата му в Роскосмос, тъй като той е обвинен в престъпление, извършено през 2017 г., а през 2020 г. става съветник на ръководителя на държавната корпорация.

На 14 февруари 2021 г. Иван Сафронов обяви, че се е срещнал с предполагаемия си вербовчик, чешкия журналист Мартин Ларис. Той отбеляза, че е помогнал на Лариш да популяризира бизнеса.

На 1 ноември стана известно, че следователите на ФСБ са приключили разследването на наказателното дело на Иван Сафронов и защитата започна да се запознава с неговите материали.

На 2 ноември един от адвокатите на Сафронов каза пред репортери, че точно преди края на разследването по делото срещу неговия клиент е повдигнато ново окончателно обвинение. В допълнение към епизода с предаването на информация на представител на чешкото разузнаване се появи още един: според разследването през декември 2015 г. Сафронов е дал на политолога Демури Воронин информация за дейността на руските въоръжени сили в Сирия, която той от своя страна е изпратил на представители на Цюрихския университет в Швейцария и Федералната разузнавателна служба (BND) Германия. Според ФСБ предадената информация може да се използва за анализ на действията на руските войски в Сирия. Според прокуратурата Воронин е платил на Сафронов награда от 248 долара за тази информация. Политологът Воронин е гражданин на Русия и Германия.

На 5 март 2022 г. Генералната прокуратура на Руската федерация изпрати наказателното дело срещу Иван Сафронов в Московския градски съд. В информационното съобщение, публикувано на официалния уебсайт на агенцията, се отбелязва, че разследването е установило и документирало фактите, касаещи дълъг период от 2015 до 2019 г., за откриване и събиране на секретна и строго секретна информация от Сафронов, включително във връзка с военно-техническото сътрудничество между Русия и държави, които са членки на Организацията на договора за колективна сигурност, както и страните от Близкия изток, Африка и Балканския полуостров. Той систематично е предавал събраната информация на представители на чужди разузнавателни служби, осъзнавайки, че тази информация може да да се използва от държавите-членки на НАТО срещу сигурността на Руската федерация.

На 4 април се проведе първото заседание на Московския градски съд по съществото по делото на Иван Сафронов. Разглеждането се проведе при затворен за медиите и обществеността режим поради наличието на материали с гриф „секретно“. От текста на речта на Сафронов, произнесена в съда, следва, че той не се признава за виновен в държавна измяна и не разбира същността на обвиненията срещу него.

На 30 август представителят на държавното обвинение поиска Иван Сафронов да бъде признат за виновен в държавна измяна и да му бъде наложено наказание 24 години лишаване от свобода в колония строг режим, както и допълнително наказание от глоба от 500 хиляди рубли и изземване на имущество.

Източник:ТАСС
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.