Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Съветник на Орбан: Лидерите на ЕС ни заплашиха с „политическо изнасилване“

Няколко държавни глави от ЕС директно са казали на унгарския премиер Виктор Орбан, че ще сринат унгарската икономика, ако той блокира пакет от икономическа помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, разкри неговият съветник Балаш Орбан.

Лидерите на ЕС подписаха огромния четиригодишен пакет от помощи по-рано този месец, след като унгарският лидер вдигна ветото си в замяна на някои малки отстъпки от 26-те други държави-членки на блока. Тези отстъпки включват ежегоден дебат относно прилагането на помощта за Украйна и обещание за преразглеждане на въздействието на тази финансова помощ върху бюджета на ЕС след две години.

По-рано в медиите изтече план на ЕС за орязване на финансирането за Будапеща и саботаж на унгарската икономика и валута, ако Будапеща запази ветото си.

Балаш Орбан, който няма роднинска връзка с Виктор Орбан въпреки съвпадението на фамилиите, заяви пред австрийския вестник Exxpress, че множество лидери на ЕС са се обадили по телефона на Виктор Орбан и „безочливо са му казали точно тази заплаха“.

„Водещи политици се обадиха на моя премиер и му обясниха това открито“, заяви съветникът на Орбан. – „Ние отхвърлихме този подход. Това противоречи на основната идея на ЕС. Това е де факто политическо изнасилване“.

Пред френското списание Le Point Виктор Орбан обвини Европейския съвет, че се опитва да го „изнудва“. Той заяви, че планът на съвета да серине унгарската икономика е реален, но не каза дали е бил заплашван от държавни глави на ЕС.

Според „Файненшъл таймс“ ЕС е планирал да изтегли финансиране от Унгария, като по този начин възпрепятства способността й да субсидира преките чуждестранни инвестиции и в крайна сметка да срине стойността на унгарския форинт. Европейският съвет отказа да потвърди или отрече съществуването на плана, като заяв, че не коментира изтекла информация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.