Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СБУ: Организиран е опит за държавен преврат в Украйна

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че е разкрила и задържала група активисти, планирали да превземат сградата на Върховната рада и да обявят отстраняването на сегашното ръководство на страната. Според изявлението на службата задържаните са щели да организират безредици в Киев веднага след Деня на конституцията, използвайки мирно събрание като прикритие.

Според СБУ организаторите са планирали да съберат участници в центъра на Киев, които не са били наясно с реалните цели на събитието. С тяхна помощ те са искали да обявят смяна на властта и да завземат сградата на парламента. За да разпространят информацията, организаторите планирали да използват медиите, „за да дестабилизират“ ситуацията, според СБУ.

При претърсванията в домовете на задържаните са открити „оръжие, боеприпаси и доказателства за престъпни намерения“. Според СБУ това е дало възможност да се предотврати сериозна заплаха за националната сигурност и стабилността на Украйна.

Организаторите са набирали съучастници – членове на обществени сдружения от Киев, Днепър и други региони. Като лидер на групата се посочва ръководител на неправителствена организация, известен според СБУ с „антиукраинските си акции“ още от 2015 г.

Разследващите от СБУ твърдят, че арестуваните украинци са заподозрени в „действия и призиви за действия, насочени към насилствена промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт“.

На задържаните е наложена мярка за неотклонение – задържане под стража. Те могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор и конфискация на имуществото.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. В един момент и народът ще се вдигне и ще се събере на поредния Майдан, но този път срещу Киевската хунтата, която ще го удави в кръв, а САЩ/ЕС ще обявят, че деморкацията е спасена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.