Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СБЖ: Въз основа на какво Тагарев набеждава журналисти? Къде е официалната реакция за „Миротворец”?

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) излезе с остра реакция по повод коментара на военния министър Тодор Тагарев, че случаят с българите в списъка на украинския „Миротворец“ се раздухва от журналисти, за да си правят реклама. Те, според Тагарев, „работят против интереса на България“, а включването им в списък наред с други журналисти, политици, общественици от цял свят, под чиито снимки пише „Ликвидиран“, когато някой от тях умре, не представлява никаква опасност. СБЖ публикува официална позиция за думите на Тагарев:

Над две седмици, след като СБЖ алармира за неправомерно включване на български граждани, сред тях и журналисти, в „черен списък” на украински сайт с опасна слава, българското правителство още не е излязло с официален, публичен и ясен отчет за извършените проверки и действия по казуса. Затова пък военният министър си позволи голословни твърдения, уронващи престижа на нарочените ни колеги, и им вмени дейност срещу българския интерес без да представи доказателства. Напомняме на министъра, че клеветата е подсъдно деяние.

Връхлитащите ни всекидневно последствия от опасни пробойни в правовата държава у нас са несекваща аларма, че властта дължи постоянен и строг отчет пред обществото за своите изпълнени и неизпълнени отговорности.

Вече над две седмици изминаха, откак СБЖ апелира към официалните институции у нас да гарантират защита за българските граждани, включително и журналисти, вкарани с неправомерно разгласени техни лични данни в списък на „врагове на Украйна” в украински сайт „Миротворец”. Сайтът отдавна е печално известен с факта, че хора от обширния му списък, обхващащ и украинци, и многобройни личности от цял свят, са били убити при атентати.

Напомняме, в обезпокоителната черна листа са включени и български политици като Георги Първанов, и интелектуалци като проф. Андрей Пантев, проф. Ваня Добрева, доц. Валентин Вацев, и авторитетни журналисти като Велислава Дърева, Велиана Христова (член на УС н СБЖ), Елена Йончева, Диляна Гайтанджиева, Христо Георгиев и много други.

Декларацията на СБЖ бе последвана от серия коментари пред медиите, направени от високопоставени правителствени дейци и политици, но не бе огласена никаква официална позиция на българското правителство. Такава позиция липсва и до днес.

На 20 юли по повод казуса с „Миротворец” се състоя заседание на парламентарната комисия за контрол над службите. Председателят ѝ Даниел Митов след края на заседанието заяви: „Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще ни информират”. И досега не е оповестено направена ли е такава оценка, каква е тя и какво се предприема по нея.

За сметка на това днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в свое интервю по една от водещите телевизии направи изявление, недопустимо за член на длъжното да брани правата на българските граждани правителство. Запитан за казуса със сайта „Миротворец”, министър Тагарев заяви, че в списъка му били включени хора, „които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес” и също така, че „случаят се раздухва целенасочено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“.

Министърът не посочи никакви доказателства за твърденията си, които уронват престижа на визираните журналисти, вменяват им голословно дейност срещу българския интерес и биха могли да са основание за съдебни дела за клевета срещу изреклото ги лице.

Въз основа на какво министър Тагарев прави скандалните си заключения? СБЖ настоява той незабавно да докаже думите си с факти, ако разполага с такива. А ако не разполага, да поднесе публични извинения на уважаваните ни колеги и на цялата журналистическа общност, както и на българските граждани заради заблуждаването им с фалшива информация.

Също така СБЖ очаква официален, публичен и ясен отчет от правителството за извършените проверки и действия по казуса с включените български граждани, сред тях и журналисти, в списъка на сайта „Миротворец”. Обществото ни трябва да е информирано какво е предприето, за да се гарантират правата на тези граждани и журналисти, а и за да се установи по правен ред кои са другите българи, които продължават да подават данни в „Миротворец” срещу наши сънародници – както вече е разгласено в социалните мрежи.

Обществото ни трябва да е информирано и как българското ръководство участва в реализирането на отправеното от Европейския парламент още през февруари 2021 г. искане към украинските власти „да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

6 COMMENTS

 1. Че вие журналистите ,какво искате да направи един отявлен военнопрестъпник . Неговата цел е да унищожи де що може във Бъгария ,задно със другите военно прстъпници от ДПС ,ГЕРБ ,ДБ И ПП .тЕ СА ТРЪГБНАЛ НА ВОЙНА СРЕЩУ бЪЛГАРСКИЯТ НАРОД но това ще им изяде главите фашистки .И тези който не могат да избягат ,ги чака народен съд -2

 2. Реабилитацията на фашизма ще ви докара отново на подсъдимата скамейка! Не пипайте паметниците, индоктринирани получовеци и лакеи на безродния либерал-джендъризъм, който ви е заразил като чума! Вие и без това управлявате против волята и интересите на българския народ. Вече причинихте страшни и труднопоправими опустошения в българския политически, стопански и най-вече културен живот.

  Реабилитацията на фашизма ще ви докара отново на подсъдимата скамейка! Внимавайте да не дойдат внуците на тези от паметника и да не се наложи да го построите отново с полагане на доброволен обществено-полезен труд. Прекалено дребни и нищожни сте, за да се опитвате да заличите колективната памет на българина – той ще ви намрази жестоко за това, което вършите по отношение на неговата история. Откраднете си каквото ви трбва и си вървете. Не посягайте на неща, които не разбирате и не познавате, защото ще се опарите жестоко.

  С подлостта, арогантността и лицемерието си въвеждате една много опасна за вас разделителна линия, а именно между мнозинството нормални българи и малцинство, съставено от индоктринирани консуматори полуидиоти, безродници и направо българофоби!

  Нормалните сме все още много повече и благодарение на вас и българофобските ви изтъпления броят ни ще расте.

  Страхил Ангелов https://svobodnoslovo.eu/komentar/reabilitaciyata-na-fashizma-shte-vi-dokara-otnovo-na-podsadimata-skameyka/114237

 3. Тагарев, като не било страшно в Миротворец, защо се оплака от някакъв човек, че го заплашвал, като най-обикновен посерко се показа?

  И да обобщя, войната в Уs^райна приключва със загуба на Уs^райна, GАТО и Запада и то загуба пълна, качествена.

  В Бълг@рия телевизорите лъжат толкова яко, колкото не можете да си представите! Колкото лъгаха за кормида, още повече за Уs^райна.

  Нещата там отиват на разгром, да се знае! И това наше правителство, за което знаем, че е сформирано само, за да изпълнява задачите на източния фланг, още преди местните избори ще се окаже без почва под краката си. Казва се, че след местните избори ще падне, Пеевски ще го бутне. Но събитията в Уs^райна ще изпреварят Пеевски и тогава? У s^райна, като загуби тази война, какво ще стане у нас, не ми се мисли за евро атлантиците. То вече е на хоризонта, разбирате ли, четохте ли, във Вилнюс е ОБЯСНЕНО, че всичко там в Уs^райна приключва!

  Поредната седмица, в която всичко се тресе по шевовете. Правят се планове, обаче аз виждам как може да се случат съвсем други неща, неочаквани, непредвидени или такива, които и да искаш, не можеш да спреш. Все по-ясно се говори за влизане на Полша в Западна Украйна.

  Разясних, че това е една от тайните задачи, които НАТО постави на дневен ред във Вилнюс. Путин каза, че става дума за полско-литовско завземане на територии в Украйна. Преди да обясня защо се прави това, бързам да отразя горещата новина на сутринта, жежък конфликт между Украйна и Полша. След Англия, и в Полша нараства негодуванието срещу надутия, чувстващ себе си безсмъртен и безнаказан украински държавен управляващ блок, което се изрази в официално изявление в Полша, че Украйна би трябвало да е повече благодарна. Украинците, разбира се, се врътнаха, обидиха се, привикаха полския посланик, в Полша привикаха украинския, изобщо да не стане така, че вместо „умиротворяващи“ сили, по словоопределенията на евроатлантическата лексика, Полша направо да запляска украинците. Имат всички основания!

  Ето един тънък момент, да не стане така, че Полша, която едвам се удържа, вместо да изпълни натовските цели, да изпълни великополските си цели, при които Украйна не съществува. И се връщам на горната част от поста, че следвоенните територии, след 1945 година, намиращи се днес в Полша и Украйна и уредени насила от няколко англо-американски конференции, сега ще бъдат прекроени. И като гледам апетитът на Полша, малко вероятно е това да стане в полза на Украйна.

  Припомням и скорошното си обяснение как Путин тънко плъзна Полша по пързалката, давайки и разрешение за Западна Украйна, като завоалирано и каза, че ще подкрепи полско нашествие, знаейки, че по този начин обезоръжава НАТО в ситуацията.

  Изобщо, това НАТО, освен, че военно тактически се оказа като квартална банда, на стратегическо ниво, на психологическо ниво, на геополитическо ниво е толкова зле, ама толкова зле, че съм сигурна, че дори Путин се уморява с тях от скука. Може да им се предвидят мислите и действията за години напред, просто защото са толкова елементарни и тъпи, че няма докъде.

  И понеже едвам се прикрива вече истинската картинка в Украйна, днес се заговори в евроатлантическите медии за….смяната на Зеленски. Значи идва. Задачата на полското настаняване в Западна Украйна е трасе за НАТО на границата с Донбас. Обаче не разбирам как е възможно да си мислят, че Русия просто ще гледа как си разполагат щабовете в близост до Днепър.

  От почти извънземни кладенци успяваме да узнаем, че поне 3 точни удара с Кинжал под земята има Русия в натовски центрове на територията на Украйна за тази 1 година, при които има може би хиляди загинали натовски офицери и персонал. Знаем, че няма точка в Украйна, която да не може да бъде поразена от РФ, включително местоположението на Зеленски по всяко време. Знаем, че при атаките по Одеса в миналите 2 седмици Русия е използвала супер новите си свръхзвукови ракети Оникс и украинските ПВО са мълчали без гък. Влизане на Полша означава полска окупация, а не натовска и много скоро това ще се разбере.

  Руснаците нямат нищо против САЩ да пратят F-16 в Украйна. С удоволствие ще приберат някой, ще го разкостят и след това ще го подарят на Китай. А останалите просто ще ги изгорят. Но ми се струва, че до есента няма да има на кого да бъдат изпратени тези самолети.

  А твърде вероятно е Кимчик вече да има чертежите на F-16. Дали не е по-добре от него да си ги поръчаме? И без това всички оръжия, които НАТО изпрати в Украйна, вече са известни от Москва през Пекин до Пхенян.

  Анастасия Гешева https://afera.bg/

 4. ПРАВИТЕЛСТВОТО, РОЖБА НА ПОСОЛСТВОТО, Е СКАЛЪПЕНО САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАРАДИ УКРАЙНА И ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЖИВОТЪТ НА КАБИНЕТА ЗАВИСИ ОТ СИТУАЦИЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ. ВЛЕЗНАТ ЛИ ТАНКОВЕТЕ В КИЕВ… Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди позицията на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген.

  Как смее! Това бе една от дъвките на ротационния министър-председател и подкрепящата го нечистоплътна коалиция! Сега Кирчо и теляка на Борисов – Бойкикиев какво ще плещят на зомбирания си електорат? В крайна сметка дори и индоктринираните получовеци, които продължават да напират да гласуват за т.нар. „промяна“, ще осъзнаят, че относно Шенген ги лъжат, защото влизането на България в това споразумение не зависи по никакъв начин от властите в София.

  Идиотското правителство на измамници и лъжци няма необходимия авторитет и никога не би могло да убеди абсолютно никой в Австрия и Нидерландия да си промени мнението по въпроса за българското членство в Шенеген.

  То си е правителство рожба на посолството и е скалъпено само и единствено заради Украйна и интересите на САЩ там, и респективно няма нищо общо с България и българския народ. Животът на кабинета Денков-Габриел изцяло зависи от ситуацията на Източния фронт! Влезнат ли танковете в Киев Кирчо си заминава за Канада, а Бойко за Банкя и от там, дай боже, на Г.М. Димитров.

  До тогава ще се любуваме на българофобските джендър-либерални представления и изстъпления на назначените от колониалната администрация мъпети/наместници и пригласящата им жълтопаветна грантаджийска креслива пасмина!

  Страхил Ангелов https://afera.bg/

 5. Дали забелязахте, че всякакви новини от войната в Украйна изчезнаха от всички медии? Дали забелязахте, че всякакви новини от войната в Украйна изчезнаха от всички медии? Сякаш в американското посолство има ключ, който като го щракнат и света около нас става различен. Нещо като магически ключ, който може да ни приспива и събужда в различни реалности. Месеци наред лягаме и ставаме с победите на славната украинска армия командвана от НАТО и щрак, една сутрин се събуждам с насилието над жени.

  Следва нов щрак и вече най-важното става конституционната реформа. Щрак – Ковид, щрак – Ислямска държава ще унищожи Европа, щрак – Китай е непосредствена заплаха за световния мир, щрак – Иран има ядрени оръжия и трябва да бъде разбит, щрак – Марийке на портрет, с гъза напред. Добре дошли в демокрацията на престъпниците, измамниците и световните политически боклуци. Щрак!

  Ама вече целия свят разбра, че си има работа с измамници! И техните протежета. Реакциите не закъсняват, а упорството им „да спечелят войната срещу Русия на всяка цена“ е показател за страховете, които ги подлудяват. А оттук нататък решението за тях е само едно: Оставки, съд, конфискации, национализация и доживотен затвор без право на замяна.

  И това в най-добрия случай, ако не бягат! Друго решение няма.

  Николай Марков https://svobodnoslovo.eu/

 6. Напън за диктатура чрез съд Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува в „Епицентър“ политически анализ, в който се твърди, че „Радикализацията на „Възраждане“ става екстремно опасна… Нейни представители… имат за образец поведението на мутрите… отрицание на международния правов ред, войнстващ национализъм, който може да доведе страната до национална катастрофа“.

  Опасни люде са те и за други анализатори и медии, значи, партията им е още по-нетърпима. Таман тези дни стотина общественици, главно разноцветни соросоидни НПО-шници и отродени от българите субекти, подадоха сигнал до прокуратурата с искане за разпускане на партия „Възраждане“.

  Не сме изненадани. Още на 07.07. т. г. „Труд“ предупреди в „Стари песни с нови буфосинхронисти“ :

  „Вижда се подготовка за забраняването на националистически партии в ЕС. Тръгна срещу „Алтернатива за Германия“, забелязва се подготовка и за удари срещу „Възраждане“ у нас. Готвят се закони за „борба срещу дезинформацията“, чрез които се цели налагане още по-свирепа цензура.“ Ами ето. Защото истината е нетърпима, пречи на истинската дезинформация, без нея „рестартът“ на демокрацията у нас е невъзможен. Както и относително спокойното изпълнение на задачите, възложените от Посолството на ала-бала кабинета и послушно спретналата го (не)коалиция.

  А според ИСА „Сглобката на „сглобката“ фактически е ДПС, оформило евроатлантическия консенсус… В парламента видимата динамика с конструктивен знак тече около Делян Пеевски.“ Не, както се твърдеше доскоро, на „политическия гросмайстор“ Бойко Борисов.

  НАТО във Вилнюс прие исторически план за създаване на нова „Желязна завеса“ между Русия и останалата част от Европа. А този Борисов подари усмихнат на лошия Путин кученце!

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов наскоро беше на посещение в Германия за среща с лица от партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Белязана там като крайнодясна и популистка, чиито поддръжници разпространяват ксенофобия, антисемитизъм и поддръжката на авторитарните режими. И о, ужас, над 80 на сто от членовете на „АзГ“ са мъже!

  Ето значи от кой дол дренка е „Възраждане“. В Германия вече се работи яко за забраната на „АзГ“. И не само. Опасни стават още повече, защото в страни от ЕС започна постепенно обединяване на такива партии в общ блок.

  Няколко кризисни тенденции в Съюза и войната в Украйна силно подрониха имиджа на т. нар. системни партии, предстоящите избори могат драматично да ги сринат. Незибежно е националистите да спечелят категорично. И у нас силното представяне на „Възраждане“ на изборите за местна власт би я вкоренило трайно в политическия живот със силно влияние.

  Доста трудна задача е забраната и за т. нар. системни, но, както и в други страни от ЕС, е поставена като първостепенна. „Искаме радикално да реформираме ЕС и Европейския парламент“, заявяват решително от „АзГ“. Непоносима заплаха за неолибералното левичарство в Европа. То не може да оцелее в политическия живот дори срещу слаба съпротива, камо ли срещу националистическа.

  Дълго управлявали в разрез с интересите на своите народи, американските послушковци на власт в ЕС са в глуха линия, в тежка криза на дееспособността. Да се съгласят с това, значи да признаят, че са се провалили окончателно. Не могат занапред успешно да прикриват пораженията и провалите си с очаквания за неизбежно предстоящи победи.

  За разлика от нацистите, които налагат нацията над други нации, неолибералите недопускат други идеи, дори други възгледи, свободното изразяване на други мнение. Техните са изключителни, единствени, безапелационни. Нищо не е истинско в неолибералните ценности, нищо не е в съответствие с природата и здравия разум.

  Отрича се истинската история и се рисува невъзможно бъдеще – класика при комунизма. Затова неолибералната тенденция е едновременно потисническа и унищожителна. Затова цензурата е задължителна както и правораздавателния произвол. Противоборство с политическия противник при тях не е в идеологическата плоскост, а е афективно – при стеснено съзнание и емоционална буря.

  Отчуждени от интересите на огромното мнозинство в държавата, задължително са враждебни и към него, и държавата. Вече на разполагат с ефективни модели за успешни масови манипулации, липсват нови варианти и подходи.

  Само с чук в ръката могат единствено да забиват пирони. С маниакалната си претенция за изключителност друга форма на държане на властта освен диктатура не могат да приемат. Всичко различно подлежи на изключване. Алтернативните политически центрове са нетърпими. Трябва да им се запушат устите. Политическият противник следва да се криминализира.

  Става неизбежен напънът максимално да се подчинят и политизират правосъдните органи и чрез тях да се осъществява диктатурата на изключителните, на застаналите от единствено правилната страна на историята. Както болшевиците в Русия и нацистите в Хитлерова Германия са убедени, че превъзхождат другите. Те – социални групи, нормалните хора – трябва да бъдат превъзпитани.

  Дори насила. Особено партиите и политиците, застанали на грешната страна на историята. След като през 1918 г. взимат силово властта, болшевиките на Ленин и Троцки обявяват демокрацията за „изживяла себе си“. След като най-демократично Хитлер идва на власт през 1933 г. година по-късно вече е фюрер и фактически диктатор.

  На това много прилича тукашният напън за диктатура. С предварително заявеното намерение на „Промяната“ като вземе властта да постави под свой контрол преди всичко тайните служби и МВР. После да обезличи президентската институция и да управлява със свои кадри страната.

  За да изпълни успешно поетите ангажименти за прокарване на антируска линия и Истанбулската конвенция, за налагане на политически неолиберален диктат. Да наложат онова, което виждат да се върши в САЩ.

  Роберт Кенеди, кандидат за президент в САЩ: ЦРУ и до днес е главният спонсор на журналистиката в света чрез Агенцията за международно развитие (USAID)… Главните вестници в САЩ, традиционните медии, се отказаха от предишните се ценности.“

  Доналд Тръмп в своя статия в Newsweek: „Измамата с Русия е най-зверското овладяване за користни цели на нашето правителство в американската история… подкопа нашата демокрация, застраши сигурността ни и застраши свободата ни… имаме прокси война с Русия… Украйна е напълно опустошена. Неизброим брой хора са убити. И е много вероятно да се окажем в Трета световна война.“

  Добавя: „Радикалната левица използва измамата с Русия, за да атакува свободата на словото. Изградиха вътрешен режим на цензура под прикритието на борбата с „руската дезинформация“… нормализираха превръщането на силите на реда в оръжие срещу политическите си врагове.

  Как да не му накачат на такъв 39 обвинения за поне 50 години затвор. Този подход под същата обосновка се готви и у нас.

  Държавният департамент на САЩ ще отпусне 900 хил. долара по проект за медийна грамотност в България, стана ясно след среща на министъра на образованието проф. Цоков и посланика на САЩ у нас.

  Топ икономистът Джефри Сакс, commondreams.org: „Правителствата работят неуморно, за да изкривят обществената представа за миналото… Войната в Украйна беше провокирана от САЩ… Архивите необоримо свидетелстват, че правителствата на САЩ и Германия нееднократно са обещавали на Горбачов, че НАТО няма да се премести нито „инч на Изток.“

  Няма такова външно нареждане, което „сглобката“ тук няма да изпълни. Посланието към хората е: „Ще правим каквото са ни наредили, с нищо не можете да ни попречите“. Все по-ясни стават знаците за политическия диктат върху съдебната система в идеите за нейната реформа. Именно те подсказват следващите акции към налагане диктатура чрез превърщането на съдебната власт в политически инструмент.

  Д-р Илия Илиев

  Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.