Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Районът в епицентъра на трусовете се е изместил с поне три метра

Районът в епицентъра на трусовете се е изместил с поне 3 метра. Това е в резултат от едно от най-силните земетресения, регистрирани някога в Турция, изчислиха сеизмолози.

Двете земетресения вчера с магнитуд от 7,4 и 7,6, които разтърсиха Югоизточна Турция и Северна Сирия, бяха хиляда пъти по-силно от това в Аматриче през 2016 г. и 30 пъти по-силно от това в Ирпиния през 1980 г. Те бяха засечени от сеизмографи по целия свят, дори в Гренландия, посочва Датският геоложки институт.

Трусовете са били в силно сеизмичен регион. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море. Активирал се е един от двата основни участъка, които пресичат Турция – Югоизточният анадолски, който е един от най-активните в Близкия Изток, заедно с този на Мъртво море, който пресича Сирия, Ливан, Израел и Йордания. Това заяви председателят на Националния институт по геофизика и вулканология (Ingv) Карло Дольони.

Точно по този разлом двата края на почвата са се раздвижили, пише Italian Post.

„В зоната на максималното движение е имало изместване от поне 3 метра“, добавя Доглиони.

Приплъзването е причинено от транспресивно движение, т.е. по протежение на участъка земята се е движила хоризонтално, при което е настъпила компресия между Анадолската и Арабската плоча.

„Преместването от три метра е първотo ни изчисление, а по-точни измервания ще има веднага щом получим данни от сателитите“, отбелязва Дольони.

„В момента разполагаме само с числени модели. Данните се очакват от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската космическа агенция и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската космическа агенция, обясни геофизикът.

Източник:24 часа
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.