Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Районът в епицентъра на трусовете се е изместил с поне три метра

Районът в епицентъра на трусовете се е изместил с поне 3 метра. Това е в резултат от едно от най-силните земетресения, регистрирани някога в Турция, изчислиха сеизмолози.

Двете земетресения вчера с магнитуд от 7,4 и 7,6, които разтърсиха Югоизточна Турция и Северна Сирия, бяха хиляда пъти по-силно от това в Аматриче през 2016 г. и 30 пъти по-силно от това в Ирпиния през 1980 г. Те бяха засечени от сеизмографи по целия свят, дори в Гренландия, посочва Датският геоложки институт.

Трусовете са били в силно сеизмичен регион. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море. Активирал се е един от двата основни участъка, които пресичат Турция – Югоизточният анадолски, който е един от най-активните в Близкия Изток, заедно с този на Мъртво море, който пресича Сирия, Ливан, Израел и Йордания. Това заяви председателят на Националния институт по геофизика и вулканология (Ingv) Карло Дольони.

Точно по този разлом двата края на почвата са се раздвижили, пише Italian Post.

„В зоната на максималното движение е имало изместване от поне 3 метра“, добавя Доглиони.

Приплъзването е причинено от транспресивно движение, т.е. по протежение на участъка земята се е движила хоризонтално, при което е настъпила компресия между Анадолската и Арабската плоча.

„Преместването от три метра е първотo ни изчисление, а по-точни измервания ще има веднага щом получим данни от сателитите“, отбелязва Дольони.

„В момента разполагаме само с числени модели. Данните се очакват от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската космическа агенция и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската космическа агенция, обясни геофизикът.

Източник:24 часа
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.