Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сеизмолози предупреждават за следващо мощно земетресение

Сеизмолози предупреждават за следващо мощно земетресение. Друг земен трус с магнитуд 7 скоро може да се случи в западната част на Турция, заяви сеизмологът Доган Перинчек, отбелязвайки, че това може да стане във всеки един момент, според наблюденията му в Мраморно море.

Eкспертът заяви, че огромни земетресения се случват в региона около пристанищния град Чанаккале на всеки 250 години. Последният трус според Перинчек е бил преди 287 години, което означава, че „времето е дошло“.

„През последните десет дни регистрирам повишена сеизмична активност в Чанаккале от посока към Мраморно море. Занимавам се с ежедневен мониторинг и анализ на сеизмичната активност в страната с помощта на специални карти повече от десет години. Вече три години предсказвам земетресение в Чанаккале“, каза ученият.

Известният турски сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр също предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул, предаде БТА.

„От 23 години насам постоянно повтаряме: подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година“, каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.

Предупреждението идва след поредица от опустошителни земетресения, разтърсили югоизточната част на Турция и Северна Сирия в понеделник. Земетресение с магнитуд 7,8,  и 7,6, които бяха придружени от няколко десетки вторични трусове, събориха хиляди сгради в региона, отнемайки живота на хиляди.

Според турски представители броят на загиналите в страната към момента е над 14 000 души, а 64 000 са ранени. Много други все още липсват. Междувременно сирийското министерство на здравеопазването е регистрирало 1 262 смъртни случая към сряда.

Световната здравна организация също така е изчислила, че бедствието може да повлияе на живота на 23 милиона души в региона, особено в Сирия, която вече страда от десетилетен въоръжен конфликт и здравна система, която се разпада в рамките на сраженията, както и от санкциите на САЩ и ЕС.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.