5 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Сеизмолози са регистрирали два мощни взрива до „Северен поток“

Шведският сеизмичен център съобщи, че са регистрирани мощни подводни експлозии в района на изтичане на газ от двата тръбопровода на „Северен поток“.

Измервателните станции както в Швеция, така и в Дания са регистрирали силни подводни експлозии в същата зона като тази на изтичането на газ в понеделник, съобщиха местните медии.

Няма съмнение, че това са взривове или експлозии, казва Бьорн Лунд, преподавател по сеизмология в Шведската национална сеизмична мрежа SNSN.

Тройните изтичания на газ на „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в понеделник се разследват като саботаж.

Шведската национална сеизмична мрежа е констатирала две мощни експлозии в района в понеделник. Едната от тях е с магнитуд 2,3 по Рихтер, подобно на осезаемо земетресение и е регистрирана в измервателни станции в цялата страна.

Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма съмнение, че е било взрив или експлозия. Дори имахме станция в Каликс, която откри това, казва Бьорн Лунд, който е преподавател по сеизмология и директор на шведската национална сеизмична мрежа, която измерва земетресенията и експлозиите в Швеция.

Първият взрив е регистриран в 02:03 часа през нощта срещу понеделник, а вторият в 19:04 часа в понеделник вечерта.

Източник: svt.se (Takvor Onik, Facebook)

Предупрежденията за изтичането на газ от Морска администрация дойдоха съответно в 13.52 ч. и 20.41 ч. в понеделник, след като корабите са засекли мехурчета на повърхността. Координатите на констатираните експлозии са в същата зона, където са регистрирани изтичанията на газ.

Много е близо до координатите, регистрирани от Шведската морска администрация. Що се отнася до най-мощната експлозия, това е разстояние от шест километра, казва Бьорн Лунд, който смята, че техните измервания обикновено имат граница на грешка от два до три километра.

За последен път подобно сеизмологично събитие е регистрирано в района през 2016 г. Според Бьорн Лунд това не е зона, която обикновено се използва за учения от отбраната.

Обикновено получаваме информация за експлозии, които се случват под водата, но понякога не я получаваме. В този случай не сме получили информация.

Според Бьорн Лунд информацията за експлозиите е предадена на въоръжените сили.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.