Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сеизмолози са регистрирали два мощни взрива до „Северен поток“

Шведският сеизмичен център съобщи, че са регистрирани мощни подводни експлозии в района на изтичане на газ от двата тръбопровода на „Северен поток“.

Измервателните станции както в Швеция, така и в Дания са регистрирали силни подводни експлозии в същата зона като тази на изтичането на газ в понеделник, съобщиха местните медии.

Няма съмнение, че това са взривове или експлозии, казва Бьорн Лунд, преподавател по сеизмология в Шведската национална сеизмична мрежа SNSN.

Тройните изтичания на газ на „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в понеделник се разследват като саботаж.

Шведската национална сеизмична мрежа е констатирала две мощни експлозии в района в понеделник. Едната от тях е с магнитуд 2,3 по Рихтер, подобно на осезаемо земетресение и е регистрирана в измервателни станции в цялата страна.

Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма съмнение, че е било взрив или експлозия. Дори имахме станция в Каликс, която откри това, казва Бьорн Лунд, който е преподавател по сеизмология и директор на шведската национална сеизмична мрежа, която измерва земетресенията и експлозиите в Швеция.

Първият взрив е регистриран в 02:03 часа през нощта срещу понеделник, а вторият в 19:04 часа в понеделник вечерта.

Източник: svt.se (Takvor Onik, Facebook)

Предупрежденията за изтичането на газ от Морска администрация дойдоха съответно в 13.52 ч. и 20.41 ч. в понеделник, след като корабите са засекли мехурчета на повърхността. Координатите на констатираните експлозии са в същата зона, където са регистрирани изтичанията на газ.

Много е близо до координатите, регистрирани от Шведската морска администрация. Що се отнася до най-мощната експлозия, това е разстояние от шест километра, казва Бьорн Лунд, който смята, че техните измервания обикновено имат граница на грешка от два до три километра.

За последен път подобно сеизмологично събитие е регистрирано в района през 2016 г. Според Бьорн Лунд това не е зона, която обикновено се използва за учения от отбраната.

Обикновено получаваме информация за експлозии, които се случват под водата, но понякога не я получаваме. В този случай не сме получили информация.

Според Бьорн Лунд информацията за експлозиите е предадена на въоръжените сили.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.