Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Секретен отдел на британската армия тайно е шпионирал критици на мерките срещу Ковид

Секретен отдел, известен като 77-ма бригада на британската армия, тайно е шпионирал британски граждани, които критикуват политиките на правителството за мерките срещу Ковид, разкрива британският вестник The Mail on Sunday.

Военните оперативни работници в бригадата за „информационна война“ на Обединеното кралство са част от зловеща операция, насочена към политици, известни журналисти и академици, които изразяваха съмнения относно официалния отговор на пандемията, пише британската медия, като се позовава на документи.

Т.нар. 77-ма бригада е съставяла досиета на публични личности като бившия министър Дейвид Дейвис, който постави под въпрос моделирането зад тревожните прогнози за броя на смъртните случаи, както и журналисти като Питър Хитчънс и Тоби Йънг. След това всички критици са били докладвани на „Даунинг стрийт 10“ (офиса на министър-председателя).

Документи, получени от групата за граждански свободи Big Brother Watch и споделени с The Mail on Sunday, разкриват работата на правителствените клетки като Отдела за борба с дезинформацията, базиран в Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, и звеното за бързо реагиране направителството.

Но най-потайна е 77-ма бригада на министерството на отбраната, която разгръща „несмъртоносни дейности и легитимни невоенни лостове като средство за адаптиране на поведението на противниците“.

Според разобличител, който е работил за бригадата по време на локдауните, отделът се е отклонил далеч отвъд правомощията си да се прицелва в чужди сили.

Профилите на британските граждани в социалните медии са били проверявани – зловеща дейност, която Министерството на отбраната многократно отрече публично да е извършвало, припомня вестникът.

Документите показват, че оперативните работници са били натоварени със задачата да противодействат на „дезинформацията“ и „вредните разкази“. Те са идентифицирали всички критици на правителството, като са използвали изкуствен интелект, който да открива критично съдържание в социалните мрежи, използвайки ключови думи като  „вентилатори“ например, които биха представлявали интерес.

След това информацията е използвана за организиране на правителствените отговори на критиките към мерки като заповедта за оставане у дома, когато полицията получи правомощия да издава глоби и да прекъсва събирания.

Тази информация също така е позволила на министрите да настояват социалните медийни платформи да премахват публикации и да популяризират одобрените от правителството линии.

Разобличителят от армията заяви: „Съвсем очевидно е, че нашите дейности доведоха до наблюдение на населението на Обединеното кралство… наблюдение на публикациите в социалните медии на обикновени, уплашени хора. Тези постове не съдържаха информация, която беше невярна или координирана – това беше просто страх.“

Бившият министър от кабинета Дейвид Дейвис, член на Тайния съвет, заяви: „Възмутително е, че хората, които поставят под въпрос политиките на правителството, са обект на скрито наблюдение“ – и постави под въпрос „прахосването на публични средства“.

Журналистът от Mail on Sunday Питър Хитчънс е бил под наблюдение, след като сподели статия, базирана на изтекли документи от NHS, в която се твърди, че данните, използвани за публично оправдаване на локдауна, са непълни. Вътрешен имейл на Отдела за бързо реагиране твърди, че г-н Хитчънс иска да „продължи темата срещу локдауна и да повлияе на гласуването в Камарата на общините“.

Разобличителят от 77-ма бригада, която използва както редовни войници, така и резервисти, заяви: „Създаде се впечатлението, че правителството е по-заинтересовано да защити успеха на своята политика, отколкото да разкрие потенциална чуждестранна намеса и съжалявам, че бях част от това. Честно казано, работата, която вършех, никога не трябваше да се случва.“

Източникът също така предположи, че правителството е било толкова фокусирано върху наблюдението на критиците, че може да е пропуснало истински кампании, ръководени от Китай.

Силки Карло от Big Brother Watch заяви: „Това е тревожен случай, при който с публични пари и военна мощ се злоупотребява с наблюдение на академици, журналисти, активисти и депутати, които критикуват правителството, особено по време на пандемията“.

„Фактът, че този политически мониторинг се е случил под прикритието на „противодействие на дезинформацията“, подчертава как без сериозни предпазни мерки понятието „грешна информация“ е отворено за злоупотреби и се е превърнало в празен чек, който правителството използва в опит да контролира информацията онлайн.

„Противно на заявените им цели, тези правителствени звена за истината са потайни и вредни за нашата демокрация. Звеното за борба с дезинформацията следва да бъде спряно незабавно и да бъде подложено на пълно разследване“, коментира активистът.

Източник от „Даунинг стрийт“ заяви, че подразделенията са намалили значително работата си след края на локдауните.

Бивш офицер от 77-ма бригада пред Mail on Sunday:

Служих в британската армия през март 2020 г., когато бях командирован в 77-ма бригада, въз основа на това, че ще помогна за изкореняването на дезинформацията на чуждите държави в социалните медии.

Беше ни казано какво е законно разрешено – като например „изстъргване“ на онлайн платформи за ключови думи, и какво е незаконно. Това включваше многократно разглеждане на акаунт на посочено лице от Обединеното кралство без разрешение, въпреки че някои хора правеха това от собствените си акаунти след смяната си.

Съхранявахме скрийншотове на туитове от хора, изразяващи недоволство от действията на правителството на Обединеното кралство срещу Ковид. След това ръководителят на проекта събираше тези скрийншотове и ги изпращаше в офиса на правителството. Обратната връзка от кабинета ни насочваше какво да търсим на следващия ден.

За да се избегнат правните трудности за военно поделение, наблюдаващо вътрешното несъгласие, мнението беше, че освен ако в профил изрично не е посочено истинското им име и националност, те могат да бъдат чуждестранен агент и са честна игра. Но е съвсем очевидно, че нашите дейности доведоха до наблюдение на населението на Обединеното кралство… публикациите в социалните мрежи на обикновени, уплашени хора. Тези постове не съдържаха информация, която беше невярна или координирана – това беше просто страх.

От обратната връзка научихме, че правителството много държи да чуе какво мисли обществеността за техния отговор на Ковид.

Влязох в тази роля, вярвайки, че ще разкрия чуждестранна информационна война. Вместо това открих, че знамето на дезинформацията е прикритие, под което британските военни са разположени, за да наблюдават и докладват нашите собствени загрижени граждани. Всъщност може да е имало кампании в социалните медии от Китай за насърчаване на политиките за локдаун, но тъй като бяхме насочени да наблюдаваме настроенията към локдауна, възможно е напълно да сме ги пропуснали. Останах с впечатлението, че правителството е по-заинтересовано да защити успеха на своите политики, отколкото да разкрие чуждестранна намеса, и съжалявам, че бях част от това.

Наскоро разгледах медалите си и се сетих за всичко, което съм направил в кариерата си – неща, с които се гордея, в защита на хората в тази страна, с изключение на работата ми по „дезинформацията“ в 77-ма [бригада], която виси над кариерата ми като черен облак.

Ставаше дума за вътрешно възприятие, а не за национална сигурност. Честно казано, работата, която вършех, никога не трябваше да се случва. Този вътрешен мониторинг на гражданите изглежда не беше продиктуван от желанието да се отговори на опасенията на обществеността, а да се идентифицират лостове за спазване на спорните правителствени политики.

Не се съмнявам, че дейностите, в които участвах, бяха замислени по основателни причини, но те бяха недемократични, погрешни и не бива да се допуска да се случват отново.

Източник:Daily Mail
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.