Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Планове на подводница за $1,6 милиарда открити в тоалетна в кръчма

Плановете на торпедния механизъм за най-новата ядрена подводница на Кралския флот бяха открити да лежат на пода в тоалетна в кръчма, съобщи британският вестник The Sun.

Съобщава се, че документите за HMS Anson, подводница от клас Astute, са били маркирани като „чувствителна информация“ – второто ниво в тристепенната класификационна схема на правителството на Обединеното кралство. Хората, които боравят с чувствителна информация, трябва да спазват принципа „необходимост да се знае“, особено ако документите „могат да бъдат споделени извън рутинен бизнес процес“, се казва в уебсайта на Министерството на правосъдието.

Според вестника плановете са открити в кръчма в пристанищния град Бароу-ин-Фърнес, Северна Англия. Тя се намира недалеч от корабостроителницата на BAE Systems, където се строят военноморски кораби. „Беше доста оживена нощ“, каза източникът, който твърди, че е забелязал документите. „Кръчмата беше пълна с хора от доковете – военни и цивилни.“

„Влязох в тоалетната и плановете лежаха на пода на кабината… Всеки можеше да ги намери“, каза източникът.

Съобщава се, че документите включват описание на хидравликата на подводницата, която „контролира торпедните люкове, кормилното управление и плаваемостта“.

Говорител на военноморските сили заяви пред The Sun, че файловете са „общи документи за обучение“, но добави, че „обстоятелствата на тяхното откриване“ ще бъдат разследвани.

Военноморските сили описват HMS Anson, който се присъедини към флота миналата година, като „авангард на военните способности на Обединеното кралство“ и „най-модерната подводница ловец-убиец в света“. През февруари плавателният съд отплава за военноморската база Клайд в Шотландия за морски изпитания.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.