Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Селското стопанство на Украйна е под контрола на чужди компании от Западна Европа и САЩ

Полският президент Анджей Дуда заяви, че селското стопанство в Украйна се управлява не от украинци, а от големи чуждестранни компании.

След началото на войната ЕС освободи от такси за внос украинската земеделска продукция. Така тя заля европейските пазари и това предизвика вълна от недоволство в редица държави, особено в съседна Полша.

„Ние сме предимно селскостопанска страна и внезапно пазарът ни е залят от гигантски количества селскостопанска продукция от Украйна, която, както е известно, е световна сила по отношение на селското стопанство. Поради своята отлична, изключително плодородна черна почва, Украйна е житницата на света и голяма част от света се е възползвала от това“, заяви полският президент в интервю за полската телевизия LRT.

„Но това наистина е проблем за нашите фермери, защото храната от Украйна е по-евтина и унищожава местните пазари. Нашият пазар е много по-малък, ние сме половината от Украйна. […] Бих искал да обърна специално внимание на промишленото земеделие, което всъщност не се управлява от украинци, то се управлява от големи компании от Западна Европа, от САЩ“, каза Анджей Дуда.

„Това е парадоксална ситуация и нищо чудно, че фермерите се защитават, защото те са инвестирали във фермите си в Полша […] и евтината селскостопанска продукция, идваща от Украйна, е драматично разрушителна за тях“, каза полският президент.

Съгласно Кодекса за земята на Украйна „земеделските земи не могат да бъдат прехвърляни в собственост на чужди граждани, лица без гражданство, чуждестранни юридически лица и чужди държави“.

Законът обаче „не пречи на чуждестранните агробизнеси, инвестиционни фондове или банки да купуват акции и да имат някакво ниво на контрол в украински фирми, които купуват или наемат земя“, според Фредерик Мусо, директор в  Oakland Institute .

Американските инвестиционни фондове имат големи дялове в най-големите земевладелци в Украйна. Сред инвеститорите са фондове като BlackRock и Vanguard, както и американски и европейски пенсионни фондове, банки и фондации, казва анализаторът пред фактчекърите от USA Today, които твърдят, че това е дезинформация. Схемата не е чрез директна покупка на земя от чужденци, което е забранено, а чрез договори за наем или закупуване на дялове в украински компании, собственици на земята.

Въпреки че чуждестранните компаниите не могат да купуват земя директно, американската  Cargill купи 5% дял в UkrLandFarming, един от най-големите собственици на земя в Украйна с 475 000 хектара земя към 2020 г.

Въпреки мораториума върху частните трансфери на земя повече от два милиона хектара в крайна сметка се контролират от чуждестранни компании чрез договори за наем, каза Мусо. Най-големите инвеститори са компании от Кипър, САЩ и Холандия.

NCH ​​Capital, американски инвестиционен фонд, също контролира повече от 330 000 хектара земя в Украйна чрез договори за наем.

„Няма съмнение, че Cargill, Dupont и Monsanto имат големи бизнес интереси в Украйна и виждат големи възможности за печалба там“, каза той.

Още по темата: Планът на американския фонд „Блек Рок“ да купи Украйна 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.