Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сестрата на пленения български моряк: Тагарев ми каза: „Ама те не бяха ли освободени“

Военният министър Тодор Тагарев си мислел, че българските моряци, пленени от хутите на кораба „Галакси лидър“, свързан с израелски милиардер, вече са освободени. В същото време Тагарев прави изявления, че България обмисля как да се включи в операцията на САЩ срещу хутите в Червено море, докато има двама българи в плен при йеменските бунтовници, застрашавайки живота и освобождаването на сънародниците ни.

Двамата българи са в плен от ноември, а хутите обявиха, че ще атакуват кораби, свързани с Ирзаел, докато Тел Авив не прекрати бомбардировките на палестинците в Газа. Това стана ясно от интервюто на Веселина Чанева, сестра на капитана на търговския кораб „Галакси лидър“, който беше отвлечен от хутите в Червено море. Тя изрази недоволство от липсата на редовна комуникация и оскъдната информация, която се предоставя от страна на ангажираните с казуса държавни институции. Весела Чанев също смята, че между министерствата на външните работи и отбраната липсва координация.

В интервю пред Слави Трифонов жената разказа, че брат й е нает на работа от българска фирма. Чанева научава за отвличането, след като от фирмата уведомили снаха ѝ. След около час позвънили и от координационния център на Външно министерство, за да потвърдят. След това обажданията им били почти ежедневни, но информацията – оскъдна. „Беше ми казано, че не могат да ми дадат повече от тази информация“, разказа Чанева.

От МВнР успели да осигурят контакт на близките с отвлечените моряци. „Малко след това ни се обадиха и казаха, че са успели да качат човек на кораба – изпратиха снимка на този човек с моряците“.

На следващия ден тя позвънила, за да попита какво е разказал изпратеният човек за положението на екипажа. „Мислех, че това е идеята на самото качване, но получих неприемливо отношение. С лека насмешка: „Вие къде очаквате да бъдат?“ Един вид задавам неправилни въпроси“, разказа Веселина Чанева. По думите ѝ контактите с Външно министерство обикновено са по инициатива на близките. „Факт е, че вдигат по всяко време, но усещането е, че досаждаме“, сподели тя.

Чанева изрази силна тревога във връзка с коментарите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че България обмисля евентуално, макар и символично, участие във военната операция в Червено море, водена от САЩ. „Когато Америка обяви операцията, хутите излязоха с официално съобщение, че всяка държава, която се включи в операцията, ще бъде смятана за легитимна цел. Веднага звъннах на Външно министерство да се информирам каква е идеята и дали това решение е синхронизирано“, разказа жената. „Казаха ми, че това няма да навреди, а ще помогне и бях контрирана защо не съм имала нещо против, когато България подписа декларацията на ЕС, че осъжда действията на хутите. Едно е да подпишеш декларация, друго е да се включиш в такава мисия“, коментира тя.

Веселина Чанева сподели, че след това е успяла да се свърже и разговаря с министъра на отбраната. „Той ме изслуша и това, което ми каза е: „Ама, те не бяха ли освободени?“ Този отговор ми показа, че има липса на координация. Каза ми: „Добре, ще го вземем предвид“.

„Проблемът не е България дали ще участва, но не трябва да се тръби това. Хутите следят нашите новини – цитираха Тагарев по БНТ за операцията“, добави жената.

Тя разказа също, че в даден момент е получила информация от близките на румънски моряк, че екипажът ще бъде освободен. „Във Филипините непрекъснато се публикува официална информация докъде са стигнали преговорите. На следващия разговор с близките ни те ни казаха, че няма да бъдат освободени скоро. Но от роднини на чужди моряци научихме, че вече се подготвят документите за освобождаването им. Научихме, че румънският моряк вече е освободен. Малко след разговора ни с румънците от Външно ни се обадиха, че ни питат „какво става“. Казаха, че ще проверят, а на следващия ден заявиха, че няма индикации това да е вярно и, че хутите вероятно се опитват да всяват раздор в екипажа. На обяд излезе нашият премиер и каза, че останалите членове на екипажа са освободени, а двамата българи са капитани и имат задължения. Обадих се на Външно и те ми казаха, че вероятно премиерът не е цитиран правилно. А аз гледах видеозапис – разказа Чанева – В края на дена ми звъннаха от Външно министерство, за да ми кажат, че той не е искал да каже това, което е казал“.

Тя уточни, че до момента не е разговаряла с министър Мария Габриел, а единствено с представители на ведомството. Тя е написала официални писма до МВНР, МС и Президентството с молба близките да бъдат редовно информирани за развитието на преговорите с хутите. „Исках да имаме постоянна комуникация и да знаем какво се работи. Човекът, с когото разговарях, ми каза: „Да, отчитаме, че има грешка в нашата комуникация“, разказа Веселина Чанева. Хутите разрешават на моряците да се чуват с близките си на около 10 дни за няколко минути.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.