Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северна Македония иска българските културни клубове да сменят имената си

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че българските културни клубове в страната трябва да сменят имената си, тъй като „такъв е законът“. Той посети Християн Пендиков, който беше транспортиран с правителствения „Фалкон“ за лечение във ВМА в София. 21-годишния Християн Пендиков, секретар на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, беше нападнат в заведение. Въпреки че първоначално МВР на РСМ съобщи за трима арестувани, само един от нападателите остава в ареста, стана ясно от думите на външния министър.

„Мисля, че трябва да изчакаме да приключи разследването, но за мен е важно това, което казва самият Християн и майката на пострадали, а това е, че причината е проявата, изразяването от негова страна на етническа принадлежност. Въпреки че извършителите казват обратното – че са имали преди това някакви различия, за мен е важно това, което ще каже жертвата и родителите му. И затова казах днес – трябва да прекъснем този цикъл на провокации и насилие“, заяви Осман Буяи в интервю за Би Ти Ви.

България извика за консултации в София посланика ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци: палеж на Културен клуб “ Иван Михайлов“ – Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация „Цар Борис III“ – Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония.

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.