Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северна Македония иска българските културни клубове да сменят имената си

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че българските културни клубове в страната трябва да сменят имената си, тъй като „такъв е законът“. Той посети Християн Пендиков, който беше транспортиран с правителствения „Фалкон“ за лечение във ВМА в София. 21-годишния Християн Пендиков, секретар на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, беше нападнат в заведение. Въпреки че първоначално МВР на РСМ съобщи за трима арестувани, само един от нападателите остава в ареста, стана ясно от думите на външния министър.

„Мисля, че трябва да изчакаме да приключи разследването, но за мен е важно това, което казва самият Християн и майката на пострадали, а това е, че причината е проявата, изразяването от негова страна на етническа принадлежност. Въпреки че извършителите казват обратното – че са имали преди това някакви различия, за мен е важно това, което ще каже жертвата и родителите му. И затова казах днес – трябва да прекъснем този цикъл на провокации и насилие“, заяви Осман Буяи в интервю за Би Ти Ви.

България извика за консултации в София посланика ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци: палеж на Културен клуб “ Иван Михайлов“ – Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация „Цар Борис III“ – Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония.

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.