Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северна Македония обвини България за битите от македонски граничари българи, жалва се в Европейския парламент

Според Министерството на външните работи на Северна Македония честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев Скопие е преминало при добър обществен ред и с осигурена възможност на делегации и граждани да се поклонят на гроба на войводата в църквата „Св. Спас“.

„Все пак, със съжаление, констатираме, че радикални единици, представители на организации и политически партии в Българи продължават да изразяват териториални претенции към Република Северна Македония и нарушават достойнството на македонските граждани, македонския народ и нашата държава“, се казва в разпространеното становище.

Допълват, че с съответствие с Конституцията и законите на страната институциите са предприели всички необходими мерки, за да предотвратят провокации и инциденти, които да застрашат националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и международните отношения на страната.

„И въпреки изразената воля, Република България не направи достатъчно усилия да попречи на пристигането на радикални единици на граничния пункт Деве Баир, давайки възможност част от тях да се отнесат агресивно, да увредят и проявят насилие към представителите на гранична полиция на Северна Македония“, се казва още в официалното становище на Външно министерство.

Оттам са категорични, че са действали съгласно протоколите за работа и стандартите на ЕС за сигурността на границите. Част от лицата са били изведени и предадени на съд.

Министерството на външните работи съобщава още, че ще изпрати писмо до Европейския парламент, за да го информира за неприятното и обидно отношение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи.

Македонското външно отрича и да е договаряно общо честване на Гоце Делчев с България. Това е била една от задачите а общата комисия за исторически и образователни въпроси, но до този момент  тя не е изготвила препоръка за общо честване на Гоце Делчев.

„Очакваме властите в Република България да предприемат всички необходими действия за деескалацията на напрежението като осъдят публично действията, които не допринасят за водене на конструктивен и добронамерен диалог“, се казва в съобщението.

Още по темата:

Източник:24 часа
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.