Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северна Македония съди по бързата процедура тримата българи, задържани на границата

Тримата българи, които бяха бити и арестувани на границата с Република Северна Македония, вече са транспортирани в град Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура, съобщиха от пресцентъра на партия „Възраждане“.

Един от тримата е бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание и зам.-председател на комисията по външна политика Ангел Георгиев. Преди да бъде арестуван той успя да публикува в профила си във Фейсбук клипове от ГКПП „Гюешево-Деве Баир“, където десетки автомобили бяха спрени за часове и не бяха допускани от македонските гранични власти в страната.

На записа се вижда как след като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба.

Чува се ясно как един от македонските гранични полицаи заплашва: „Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?“. На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода.

От „Възраждане“ допълват, че възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: тримата българи да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор.

Пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че няма връзка с Ангел Георгиев.

„Полицаите започват безпричинно да ги бият и след това са отведени в сградата на КПП на македонската граница, а няколко секунди по-късно излъчването от телефона на Ангел Георгиев престава, след което вече нямаме връзка с него и не знаем какво се случва, но е арестуван и задържан в момента абсолютно безпричинно. Просто защото е питал защо задържат другия човек преди него. И заради това е пребит на границата“, добави той.

За случая са уведомени българските власти и българските представители в Европейски парламент.

„Уведомихме министъра на вътрешните работи Демерджиев, уведомихме министъра на външните работи Николай Милков и сме уведомили българските евродепутати, изпратихме информация на Илхан Кючюк, който е главният докладчик от страна на Европейския парламент за преговорния процес с РСМ, за членството на тази държава в ЕС, пратихме я на всички български медии и се надяваме този път да има откровена реакция, защото този път не става дума да провокация както досега от хулигани или от опозиционни партии в Македония, този път става дума за откровена провокация от страна на македонското провителство, непредизвикана с абсолютно нищо“, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.