Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Северна Македония съди по бързата процедура тримата българи, задържани на границата

Тримата българи, които бяха бити и арестувани на границата с Република Северна Македония, вече са транспортирани в град Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура, съобщиха от пресцентъра на партия „Възраждане“.

Един от тримата е бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание и зам.-председател на комисията по външна политика Ангел Георгиев. Преди да бъде арестуван той успя да публикува в профила си във Фейсбук клипове от ГКПП „Гюешево-Деве Баир“, където десетки автомобили бяха спрени за часове и не бяха допускани от македонските гранични власти в страната.

На записа се вижда как след като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба.

Чува се ясно как един от македонските гранични полицаи заплашва: „Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?“. На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода.

От „Възраждане“ допълват, че възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: тримата българи да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор.

Пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че няма връзка с Ангел Георгиев.

„Полицаите започват безпричинно да ги бият и след това са отведени в сградата на КПП на македонската граница, а няколко секунди по-късно излъчването от телефона на Ангел Георгиев престава, след което вече нямаме връзка с него и не знаем какво се случва, но е арестуван и задържан в момента абсолютно безпричинно. Просто защото е питал защо задържат другия човек преди него. И заради това е пребит на границата“, добави той.

За случая са уведомени българските власти и българските представители в Европейски парламент.

„Уведомихме министъра на вътрешните работи Демерджиев, уведомихме министъра на външните работи Николай Милков и сме уведомили българските евродепутати, изпратихме информация на Илхан Кючюк, който е главният докладчик от страна на Европейския парламент за преговорния процес с РСМ, за членството на тази държава в ЕС, пратихме я на всички български медии и се надяваме този път да има откровена реакция, защото този път не става дума да провокация както досега от хулигани или от опозиционни партии в Македония, този път става дума за откровена провокация от страна на македонското провителство, непредизвикана с абсолютно нищо“, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.